Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté ve čtvrtek kontrolují kamiony po celé Vysočině

/
/
/
922 Zobrazení



V průběhu čtvrtka 18. října probíhá na silnicích Vysočiny dopravně bezpečnostní akce TISPOL, která se zaměřuje na kontrolu dodávkových a nákladních aut.

Na dálnici D1 se do akce zapojí na Vysočině i příslušníci Generálního ředitelství cel a pracovníci Centra služeb pro silniční dopravu se speciální mobilní expertní jednotkou.
„Výrazný nárůst kamionové dopravy, která využívá k tranzitu páteřní komunikace Vysočiny je v posledních letech patrný. S tím souvisí také riziko vyššího počtu dopravních nehod, které způsobí řidiči kamionů. Proto je jednou z našich dlouhodobých priorit právě důkladná kontrola kamionové dopravy. O tom, že se na chování řidičů nákladních vozidel intenzivně zaměřujeme, dlouhodobě svědčí dosažené výsledky, kdy celková částka uložených kaucí dosáhla loni téměř sedmi milionů korun,“ uvedl Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie na Vysočině s tím, že letos policisté na Vysočině zkontrolovali 3 201 nákladních vozidel, zjistili 628 porušení a uložili 200 kaucí v celkové částce 4 518 500 korun.

Místo nehody, foto: Policie ČR

Od loňského podzimu policisté nově využívají zpevněnou a dostatečně rozsáhlou plochu pro kontrolu kamionové dopravy v Pávovské ulici v Jihlavě, kam si policisté stahují ke kontrole nákladní auta nejen z dálnice D1, ale především ze silnic v okolí. „Při kontrolním vážení může policista odklonit vozidlo z trasy jeho běžného provozu. Řidič je povinen uposlechnout výzvy policisty k zajížďce k místu, kde bude kontrolní vážení prováděno. Zajížďka na kontrolní místo nesmí být delší než 16 kilometrů, včetně cesty zpět na pozemní komunikaci. Při kontrolním vážení se sleduje dodržování několika limit – kontrola největší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrola největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav silničního vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrola největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav,“ doplnila Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Pro kontroly kamionové dopravy na Vysočině používají policisté speciální vozidlo Mercedes Benz, které vloni pořídili z finančního daru Kraje Vysočina. Má speciálně upravenou nástavbu a výbavu tvoří veškeré vybavení potřebné k celkové kontrole vozu a kontrole dodržování předpisů upravujících provoz zejména kamionové dopravy. Ve voze jsou dvě samostatná plně vybavená pracoviště umožňující zpracování výsledků provedených kontrol a jejich následnou dokumentaci.

Kontroly kamionů na dálnici D1, archiv Policie ČR

„Součástí každé takové policejní kontroly je zjišťování celkové hmotnosti a zatížení jednotlivých náprav soupravy. Vedle kontrol technického stavu vozidel se hodláme více zaměřovat i na upevňování nákladu. Zjišťujeme totiž, že řada nehod na dálnicích ale i na i silnicích nižších tříd je spojena s tím, že z nákladního vozidla něco vypadlo. Majitelé vozidel na správné uložení zboží často nekladou potřebný důraz. Pokud chceme udělat důkladnou kontrolu, tak prohlídka jednoho kamionu trvá v průměru téměř jednu ,“ uzavřela Dana Čírtková.

Statistika uložených kaucí podle zákona o silniční dopravě 

ROK počet kaucí uložená částka
2014 136 2 641 000 Kč
2015 218 4 200 000 Kč
2016 319 7  073 000 Kč
2017 284 6 897 500 Kč
2018 200 4 518 500 Kč
  • Facebook
  • Twitter