Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté na Vysočině varují: Pozor na podvodníky nabízející investice do kryptoměny

/
/
/
916 Zobrazení



V současné době prověřují jihlavští kriminalisté případy, které se týkají investic do kryptoměny. Ani jeden z případů neskončil ziskem, ale velkou finanční ztrátou. Kriminalisté vyzývají obyvatele regionu k větší obezřetnosti a připomínají, že je nutné být opatrný a dodržovat při finančních transakcích zásady, které zajistí jejich penězům větší bezpečnost.

„Obětí podvodníka se stala žena, která na počátku zareagovala na inzerát na sociální síti nabízející rychlý výdělek investováním do kryptoměn. Inzerát otevřela a prošla si informace, včetně odkazů. Následně ji telefonicky kontaktovala osoba, která s ní začala plánované investice probírat. Žena měla zaplatit určitý vklad a podvodník ji vyzval k nainstalování aplikace, což žena udělala. Prostřednictvím aplikace ale zpřístupnila údaje cizímu člověku, umožnila mu přístup do svého internetového bankovnictví a ten toho patřičně využil. Svoji chybu si žena uvědomila, když při kontrole účtu zjistila, že jí chybí desítky tisíc korun,“ popsala jeden z případů policejní mluvčí Jana Kroutilová.

O částku v řádu několika stovek tisíc korun přišel muž, kterého kontaktovala osoba prostřednictvím sociální sítě. „Nabídla opět možnost investice do kryptoměny a požadovala zaslání údajů, čemuž muž vyhověl. Po několika dnech ho telefonicky kontaktovala jiná osoba. Následovala opět výzva k nainstalování aplikace se zdůvodněním, že je to nutné k praktické ukázce nákupu bitcoinů. Muž poslechl a umožnil tak dálkový přístup k počítači podvodníkovi, který získal přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a na konci toho všeho byla pro podvedeného muže velká finanční ztráta. O část peněz přišel už při transakcích zdůvodněných jako nákup bitcoinů a další mu pachatel z účtu odčerpal,“ doplnila další případ Jana Kroutilová.
Oba případy prověřují kriminalisté oddělení hospodářské kriminality jako spáchání trestného činu podvodu. V prvním případě hrozí pachateli podle informací policistů za spáchaný přečin trest odnětí svobody až na pět let, ve druhém případě až na osm let.

Jinému podvedenému muži přišla informace o možnosti investování do kryptoměny prostřednictvím emailu. „Nabídka ho zaujala, e-mail otevřel a odkaz ho přesměroval na stránky, kde si vytvořil účet, vyplnil údaje a pomocí internetového bankovnictví zaplatil poplatek. Následně ho ale čekalo značně nepříjemné překvapení, když zjistil, že kromě poplatku mu byly z účtu převedeny peníze v několika platbách na účty v různých státech,“ přidala tisková mluvčí třetí případ, který kriminalisté prověřují jako trestný čin podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Policisté radí při využívání internetového bankovnictví si důkladně vše prostudovat a seznámit se řádně s jeho ovládáním. Při provádění finančních transakcí je důležité řešit je v klidu, vše si dobře pročíst, dát si dostatek času a pečlivě vše zkontrolovat. Není dobré jednat pod tlakem a unáhleně. „Pokud vás překvapí někdo neznámý telefonicky a řeší s vámi nestandardní věc, dejte si čas na promyšlení, nejednejte zbrkle. Je třeba dávat si také pozor na potvrzování něčeho, co jste ve skutečnosti sami nezadali. Důležitá je rovněž zpětná kontrola prováděných transakcí, a to tak často, aby bylo možné případné podezřelé transakce odhalit co nejdříve a učinit opatření k jejich ukončení. Je nutné mít také na paměti, že představuje riziko klikat na podezřelé odkazy, a to zejména v nevyžádaných mailech,“ uzavřela Jana Kroutilová.

  • Facebook
  • Twitter