Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté na Vysočině kontrolovali kamiony se dřevem

/
/
/
1124 Zobrazení



Jedenáct policejních hlídek se ve středu 17. června zapojilo do kontrol řidičů nákladních aut převážejících dřevní kulatinu. Do akce se zapojili policisté zařazeni ve speciálním týmu Kamion, z dálničního oddělení ve Velkém Beranově, oddělení silničního dohledu a z dopravních inspektorátů ze všech pěti územních odborů.

„Kontroly byly reakcí na neustálé se opakující stížnosti na chování řidičů převážejících dřevní kulatinu, kdy zejména ostatní řidiči upozorňují na zjevně přeložené náklady.
Jde ale také o reakci na dvě vážné květnové dopravní nehody, při kterých řidiči nákladních vozidel naložených kládami havarovali, tahač s návěsem se převrátil a klády se vysypaly na silnici. V jednom případě klády těžce zranily dva seniory, kteří se v době nehody pohybovali na chodníku. Obě nehody se staly v květnu – první 7. května v Želetavě a druhá 18. května na dálničním přivaděči v Jihlavě,“ vysvětlila Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Jeden z kontrolovaných kamionů, foto: Policie ČR

Policisté kontrolovali nejvyšší povolenou hmotnost vozů, největší povolenou hmotnost na nápravu a na skupinu náprav, další hmotnostní poměry vozu a kontrolu největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav – zejména výšku a délku soupravy a nákladu. Policisty zajímal také technický stav aut a také, zda je převážený náklad dobře a dostatečně upevněný a uložený. „Téměř u každého kontrolovaného vozu policisté zjistili nějaké porušení zákona. Za zjištěná porušení jsme řidičům uložili pokuty v příkazním řízení a porušení ze strany přepravců jsme oznámili k řešení do správního řízení.
U kontrolovaných vozidel jsme v několika případech zjistili překročení nejvyšší povolené výšky.

Tento kamion překročil povolenou výšku o dvacet centimetrů a navíc náklad nebezpečně převyšoval klanice, foto: Policie ČR


V dalších několika případech se jednalo o překročení hmotnosti převáženého nákladu nebo jeho špatné a nedostatečné upevnění. V jednom případě jsme kontrolou zjistili překročení hmotnosti motorového vozidla i přívěsu a překročení zatížení na nápravy vozidla i přívěsu, navíc jsme při této kontrole zjistili, že šlo o překročení hmotnosti celé jízdní soupravy o téměř 3 000 kilogramů. Všechna zjištěná pochybení policisté řešili nekompromisně uložením pokut v příkazním řízení, případně zahraničním řidičům uložili kaucí a zjištěná porušení dopravců jsme zadokumentovali a oznámíme k řešení do správního řízení. Celkové výsledky, stejně jako počty zkontrolovaných vozidel, budou známy až po skončení akce,“ dodala tisková mluvčí.


Kamion s překročením hmotnosti vozu i přívěsu a překročení zatížení na nápravy vozu i přívěsu, navíc překročil hmotnosti celé jízdní soupravy o téměř 3 000 kilogramů, foto: Policie ČR
  • Facebook
  • Twitter