Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Kdy vám pošťák přinese sčítací formulář? Jak ho odevzdat? A co když se nesečtete?

/
/
/
1195 Zobrazení



Od dnešního rána tisíce zaměstnanců České pošty začaly roznášet listinné formuláře ke Sčítání lidu. Doručí je těm, kteří se zatím nesečetli přes internet. Takových lidí je na Vysočině aktuálně asi čtvrt milionu. Připravili jsme přehled základních otázek a odpovědí, které teď v souvislosti se Sčítáním lidu možná řešíte.

Už jsem vyplnil formulář přes internet. Co mám dělat?

Nemusíte dělat nic. Svoji povinnost jste splnili a sčítání na papírových formulářích se vás netýká.

Přes internet jsem se nesečetl a ani to neplánuji. Jak se dozvím, kdy dostanu papírový dotazník?

V nejbližší době budete mít ve schránce nebo například na nástěnce v bytovém domě leták, ve kterém budou uvedené termíny, kdy k vám sčítací komisař přijde. Bude to buď o víkendu, nebo v pracovní den odpoledne nebo večer. V daný den na vás zaměstnanec České pošty zazvoní a požádá vás, abyste si pro formulář došli před dům. Pokud vás pošťák nezastihne napoprvé, přijde k vám ještě jednou v jiný den. Pokud ale ani napodruhé nebudete doma, znovu vás kontaktovat nebude.

Co ale dělat v takové situaci?

V takovém případě zbývají dvě možnosti. Buď se můžete sečíst přes internet, nebo si můžete dojít na poštu, kde vám sčítací formulář vydají.

Pokud papírový dotazník vyplním, jak ho odevzdám?

Společně s dotazníkem dostanete také speciální obálku. Poté, co formulář vyplníte, vložíte ho právě do zmíněné obálky a odevzdáte ho buď na kterékoli poště nebo ho vhodíte do kterékoli poštovní schránky. Odeslání dotazníku je zdarma, poštovní známku na něj tedy lepit nemusíte.

Do kdy tohle všechno musím stihnout?

Do 11. května, kdy Sčítání lidu končí. Do tohoto data musíte buď odevzdat papírový formulář nebo se můžete sečíst přes internet.

Se Sčítáním lidu nesouhlasím. Co se mi stane, když se ho nezúčastním?

Účast ve sčítání je povinná. Osoby – které se ho nezúčastní – Český statistický úřad nahlásí a městské úřady jim můžou udělit pokutu, a to až do výše deseti tisíc korun.

  • Facebook
  • Twitter