Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Od června mají maminky v novoměstské nemocnici možnost ambulantního porodu

/
/
/
298 Zobrazení



Je pro vás, budoucí maminky, pobyt v nemocničním zařízení stresující a nechcete tam trávit delší čas? Spěcháte se svým nově narozeným miminkem domů? Pak tu máme něco právě pro vás. Nemocnice v Novém Městě na Moravě přichází od června novinkou v oblasti porodnictví.

„Ambulantní porod je v současné době pro české rodičky jednou z možných voleb, jak přivést dítě na svět a do rodiny. Je, tak trošku s nadsázkou řečeno, jistou alternativou domácího porodu. Vychází vstříc přání rodičkám, které nechtějí zůstávat v porodnici. Ale oproti domácímu porodu výrazně snižuje riziko pro matku i novorozence,“ vysvětluje primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě Tomáš Müller.

Co znamená ambulantní porod?
„Rozdíl oproti běžnému porodu je, že rodička odchází z porodnice dříve než po neonatologickou společností doporučených 72 hodinách. Maminky mohou odejít dříve po porodu, a to z různých důvodů. Ambulantní porod je pro mnohé rodičky cestou, jak mít zajištěnou odbornou péči v nemocnici a přitom, pokud nenastanou žádné komplikace, mohou velmi brzo odejít do svého domácího prostředí. Domnívám se, že je to vhodné řešení pro ženy, které nechtějí v nemocničním prostředí trávit delší čas,“ dodává Tomáš Müller.

Předpokládám, že ne všechny si maminky mohou zvolit ambulantní porod.
Pro ambulantní porod jsou důležité dvě podmínky: rodička i miminko musí být zcela v pořádku. Z pohledu gynekologa-porodníka ambulantní porod znamená, že rodička přijde do porodnice, porodí na porodním sále bez komplikací, a po krátké době odejde ideálně i s novorozencem domů. Česká gynekologicko-porodnická společnost doporučuje rodičkám minimálně dvanáctihodinový pobyt v porodnici. Odchod maminky před uplynutím uvedené doporučené lhůty vyžaduje podpis negativního reverzu. Rodičům, kteří se rozhodnou pro ambulantní porod, doporučujeme, aby si doma vše předem připravili a domluvili se na pomoci a podpoře se členy rodiny a blízkými,“ přibližuje Tomáš Müller.

Maminky se mohou na ambulantní porody přeptat také na předporodních kurzech, které se konají každé první pondělí v měsíci od čtrnácti hodin. Na ně následně navazují novorozenecké předporodní kurzy – každé druhé pondělí v měsíci ve stejný čas. Dalším důležitým faktorem, který může ovlivnit ambulantní porod, je totiž zdravotní stav miminka. Novorozenci jsou od chvíle, kdy přijdou na svět, pod dohledem pediatrů. „Za přiměřenou minimální dobu, po kterou má být zdravotní stav fyziologického novorozence sledován v porodnici, je odborníky v neonatologii považováno stále 72 hodin. Kratší dobu tedy musíme vnímat jako omezení zdravotní péče poskytované zdravotnickým zařízením. Je svobodným rozhodnutím rodičů tuto dobu dle svého uvážení zkrátit. V tom případě jsme však povinni vyplnit souhlas s odmítnutím zdravotní péče
,“ říká primář dětského a novorozeneckého oddělení novoměstské nemocnice Matouš Záleský.

Co všechno musí rodiče zajistit, aby bylo možné novorozence propustit z nemocniční péče dříve spolu s maminkou?
„Ze strany rodičů je třeba předem kontaktovat budoucího praktického lékaře pro děti a dorost a zajistit u něj kontrolu novorozence druhý den po propuštění. Dalším z aspektů je provedení některých screeningových vyšetření. Ta lze u dětí narozených v naší porodnici do velké míry určitým způsobem ve většině případů zajistit. Pro rodinu to však znamená opakovaně s dítětem na tato vyšetřením přijet. Předpokladem předčasného propuštění je samozřejmě absence příznaků onemocnění u novorozence,“ informuje Matouš Záleský.

Mají rodičky to, že chtějí využít možnosti ambulantního porodu hlásit předem?
„Budeme rádi, pokud při plánování ambulantního porodu a předčasného propuštění budou nastávající rodiče přímo kontaktovat vedení dětského oddělení. O různých aspektech si společně budeme moci přímo pohovořit. Bližší informace k tématu ambulantních porodů lze najít na webových stránkách www.nnm.cz – dětské a novorozenecké oddělení,“ uzavírá Matouš Záleský.

  • Facebook
  • Twitter