Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Místo u Brodu bylo inspirací ke vzniku legendárního románu

/
/
/
1011 Zobrazení



Kdo by neznal legendárního spisovatele Jaroslava Foglara? A kdo by neznal jeho možná nejznámější román Hoši od Bobří řeky? Málokdo už ale ví, že děj této knihy se odehrává nedaleko od Havlíčkova Brodu. Konkrétně na místě zvaném Sluneční zátoka u Ledče nad Sázavou, kam Foglar roky jezdil se svým skautským oddílem.

Psal se rok 1913. Tehdy – těsně před začátkem první světové války – vznikl v Praze skautský oddíl nazvaný Pražská Dvojka. Původně nebyl ničím výjimečný. Změnilo se to však v roce 1925. Tehdy s oddílem začal spolupracovat Foglar. A o dvě léta později se stal dokonce jeho vedoucím.

Foglar měl k Havlíčkobrodsku pozitivní vztah od mládí. Ve svých dětských letech totiž jezdil do Ledče nad Sázavou k příbuzným. Už tehdy si zamiloval místo nazvané Sluneční zátoka, které se nachází bezprostředně u řeky Sázavy.

Právě do Sluneční zátoky tak Foglar táborníky poprvé přivedl už v roce 1925. A pak tam s nimi o letních prázdninách jel ještě dvacetkrát. Naposledy Pražská Dvojka u Ledče nad Sázavou léto trávila těsně po konci druhé světové války, tedy v roce 1945.

Legendární český spisovatel dokonce velmi originálně vyřešil i nepříjemnou situaci, která nastala krátce poté, co české země okupovala německá vojska. Rok po okupaci totiž protektorátní úředníci rozpustili organizaci Junák. Pražská Dvojka však svou činnost vykonávala dál – stala se součástí Klubu českých turistů.

První román
Právě příběhy, které Foglar s táborníky ve Sluneční zátoce zažil, ho taky inspirovaly k napsání jeho vůbec prvního románu. Hochy od Bobří řeky začal psát spíš „do šuplíku“ v roce 1930, o tři léta později pak dílo začalo vycházet na pokračování v deníku České slovo a v roce 1937 pak poprvé vyšlo knižně.

Jak už bylo zmíněno, naposledy se Foglarův tábor na Havlíčkobrodsku konal v roce 1945. Spisovatel však vedoucím Pražské Dvojky zůstal i dál a byl jím nakonec takřka neuvěřitelných šedesát let, tedy do roku 1987. Pražská Dvojka ostatně existuje dodnes a je nejstarším skautským oddílem v zemi.

Po nastolení komunistické vlády v těsném sousedství Sluneční zátoky vzniklo rekreační středisko a tábory (byť už je pořádaly jiné organizace) se tam konaly dál. A konají se tam vlastně dodnes.

Na Sluneční zátoku však nezapomněli ani skauti. Bývalí účastníci Foglarových táborů se tam totiž každý rok na konci školního roku scházejí. Od roku 1997 tam je také památník, který působení slavného spisovatele připomíná. Foglarovu odkazu je pak věnovaná také malá expozice, která se nachází na hradě v nedaleké Ledči nad Sázavou.

Samotná Sluneční zátoka se nachází přibližně na půli cesty mezi Ledčí a vesnicí Vilémovice. Turisté se tam dostanou nejsnadněji po žluté turistické značce, která spojuje nedalekou nemocnici a Světlou nad Sázavou.

  • Facebook
  • Twitter