Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Miniatury hradů v Bystřici nad Pernštejnem lákají čím dál více turistů

/
/
/
4010 Zobrazení



Turistická sezona se pomalu blíží ke svému konci a spousta hradů bude přecházet na zimní režim. To ale neplatí pro Bystřický park miniatur, kde jsou k vidění nejznámější dominanty nejen z blízkého okolí řeky Svratky.

Park miniatur tvoří hrady, kostely, klášter a dokonce tu časem přibude i hornická osada. Památky jsou postaveny podle podoby ve své nejslavnější éře, tedy v 15. století. Na celém projektu pracuje Městské muzeum Bystřice nad Pernštejnem společně s Městem Bystřice nad Pernštejnem a výtvarníkem Zdeňkem Brachtlem. Výstavba začala v roce 2018 a úspěšně se rozšiřuje. Pracuje se prakticky pořád, ale stále je co dodělávat. Zatím největší dominantou je ještě nedokončený model Pernštejna. Všechny modely jsou v měřítku 1:50.
Celá expozice je volně přístupná pro veřejnost. Na celý park dohlíží Zubr, kterého vytvořil sochař Michal Olšiak, jehož betonové sochy můžete běžně na Žďársku potkávat. Že jsou miniatury vyhledávané jak místními, tak turisty, dokazuje i rodinka, které přišla park navštívit. „Bystřice je krásné město, je tu toho tolik k vidění, že se sem rádi vracíme a čekáme, který další hrad se objeví,“ dodává jeden z členů rodinky.

  • Facebook
  • Twitter