Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Memoriál Karla Podhajského, prestižní soutěž ohařů v Jaroměřicích nad Rokytnou

/
/
/
2079 Zobrazení



Myslivci a chovatelé ohařů strávili víkend 4. až 6. října v Jaroměřicích nad Rokytnou a okolí na 81. ročníku memoriálu Karla Podhajského. Do města se sjely stovky myslivců nejen z Čech, Moravy a Slezka, ale také ze Slovenska a Rakouska.

Pro majitele psů účast a vítězství v memoriálu je podobná jako pro závodní koně Velká pardubická. Memoriál je považován za vrchol loveckého výcviku. Pes je potom mistrovský připraven pro myslivost.
Kdo byl Karel Podhajský, už dnes málokdo ví. Narodil se v Litomyšli a prožil zde celý život. Stál u založení Českomoravské myslivecké jednoty. Zasloužil se o nové poznatky v myslivosti, o rozvoj kynologie v českých zemích a byl členem ústředního spolku pro ochranu honitby a chov loveckých psů. Stál u založení rodové knihy plemen loveckých psů a byl první, kdo ji vedl. Odkaz Karla Podhajského připadl jen myslivcům. Neměl totiž potomky.
Zahájení memoriálu bylo v pátek 4. října slavnostní mší, kterou celebroval opat Rudolf Kosík z kláštera premonstrátů v Nové Říši. Poté ředitel memoriálu Tomáš Sedláček seznámil soutěžící s pravidly a pozval je na sobotní ráno na slavnostní průvod městem. Sobotní ráno a dopoledne se moc nevyvedlo, co se počasí týče, pršelo. Ovšem zástupci cechu svatého Huberta to statečně snášeli. Po slavnostním průvodu městem do zámeckého parku, kde bylo představení soutěžících, slavnostní projevy hostů a rozdělení psovodů do honiteb, se účastníci rozjeli osobními auty na určená místa.
Slavnostní vyhodnocení memoriálu bylo v neděli 6. října na nádvoří jaroměřického zámku o šesté hodině podvečerní. Celkovým vítězem se stal Ladislav Banás se psem krátkosrstý ohař Cvik z Banásovho dvora.

  • Facebook
  • Twitter