Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Lidé v Domově Háj se připravují na život v nových domech

/
/
/
952 Zobrazení



Od poloviny března 2020 se snažili pracovníci Domova Háj, jehož součástí je i komunitní bydlení ve Světlé nad Sázavou, pomáhat lidem s mentálním a kombinovaným postižením porozumět vládním omezením našeho každodenního života, ale zároveň žít v klidu a nevytvářet paniku.

Po náročném období se život začíná vracet do obvyklého režimu, a pokračuje i projekt Na cestě, který v domově realizují od 1. září 2019.
Z projektu Na cestě jsou financovány aktivity, díky kterým jsou obyvatelé Domova Háj směřováni k dosažení větší samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti, a to rozvojem jejich specifických schopností a dovedností, posilováním návyků a nácvikem běžných, pro samostatný život nezbytných činností. Klienti se pravidelně věnují nácviku nakupování, přípravy kávy a postupově nenáročných jídel, rozšiřování základních kompetencí v oblasti finanční gramotnosti. Dále se zájemci zaměřují např. na nácvik jízdy na elektrovozíku, kole a tříkolce. V květnu se věnovali i výběru sazenic rostlin do mobilních záhonů, a nácviku jejich zasazení.
Lidem, kteří žijí v Domově Háj, je poskytována podpora i prostřednictvím canisterapie, arteterapie, muzikoterapie, a v neposlední řadě také týmem pracovníků zaměřených na oblast asistence a sociální rehabilitace.
Domov Háj prochází procesem transformace pobytových sociálních služeb. A lidé s mentálním a kombinovaným postižením, kteří dosud žijí nedaleko Ledče nad Sázavou, se budou stěhovat do domů v několika lokalitách – Ledeč nad Sázavou, Světlá nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Chotěboř a Golčův Jeníkov. Život v komunitním bydlení jim nabídne daleko větší možnosti zapojení se do společensko-kulturního života, a také kontaktu s rodinnými příslušníky a přáteli.

  • Facebook
  • Twitter