Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Lesy na Vysočině poničené kůrovcem trápí sucho

/
/
/
1622 Zobrazení



Zhruba polovina smrkových lesů v České republice nyní bojuje s rozmary přírody. Majitelé lesů se mezitím usilovně snaží o jejich obnovu. Jejich snahu jim ale velmi komplikuje sucho. Kůrovec podle dosavadních odhadů napadl jenom v loňském roce smrky v rozsahu mezi 25 až 30 miliony metrů krychlových. Vysočina patří mezi nejzasaženější regiony.

Prognózy pro letošní rok jsou dokonce dvojnásobné a v roce 2021 se odhaduje v tom nejhorším možném scénáři až 120 milionů metrů krychlových v celé republice. Za to, že se kůrovci tolik daří, může i z velké části sucho a teplo, protože kvůli teplému počasí začalo první letošní rojení tohoto škůdce o týden dřív než loni. Pokud tedy nepřijde chladnější a zároveň deštivé období, může se stát, že kvůli finančním problémům majitelů lesů se kůrovec rozšíří do dalšího území a bude to rychlejší, než jsou předběžné odhady.


Kůrovec netrápí ale pouze lesníky. S větším počtem vykácených stromů také turisté přichází o značení, podle kterých se roky orientují. Klub Českých Turistů tak dostal už nejedno hlášení, že turisté začínají bloudit a mnohdy se i dokonce ztratí. Proti tomu se snaží bojovat takzvaní značkaři, kteří se vydávají na cesty pravidelně každý rok koncem března. Většinou se po celé České republice obnovuje zhruba jedna třetina turistických tras, což je přibližně patnáct tisíc kilometrů. Vysočina pro turisty nabízí zhruba 3200 km pěších tras. Loni Česko oslavilo 130 let od vyznačení a namalování první turistické trasy. Údajně naše značení tras patří k nejlepším v Evropě a pochvalují si ho jak domácí, tak zahraniční turisté. Někdy po řádění kůrovce nezůstane žádný strom, který by se přibližoval místu původního umístění značky, a tak je nutné nakreslit jí všude, kde je to možné, a to třeba na velký kámen, kde je ale značka špatně viditelná, pařez, nebo využít kolíkovou značku, která je bohužel finančně náročnější. Na místech, kde je to alespoň trochu možné, nechávají lesníci minimálně dva metry vysoký ořezaný strom, na který lze značku namalovat.

Aktuální situace na Vysočině.

  • Facebook
  • Twitter