Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Režisér, scénárista, občasný kameraman a herec Marek Pilger o světe filmu během karantény

/
/
/
2045 Zobrazení



Zavřená kina a divadla donutila spoustu lidí oprášit doma své staré DVD přehrávače, zaplatit si přístup na Netflix a HBO, nebo se podívat na všechny filmy, které dosud nestihli. Diváci zkrátka potřebují stále nové filmy a seriály, a proto jsme oslovili režiséra, scénáristu, občasného kameramana a herce Marka Pilgera.

Také rodák ze Světlé nad Sázavou se v současné době snaží divákům do jejich obýváků dostat co nejvíce kultury, ať už v podobě streamů v projektu Kultura do domu, kde pracuje jako kameraman, nebo díky věcem, na kterých pracuje on sám. Pokud Marka znáte spíše jako zpěváka a muzikanta a jeho filmové já je pro vás zatím velkou neznámou, tak se něco víc můžete dozvědět v krátkém rozhovoru.

Marku nemůžu vynechat otázku která je stejná pro všechny, kde jsi poprvé zaslechl slovo Koronavirus a jak jsi reagoval?
Tak to si nejsem úplně jistý, ale myslím, že to bylo někde na internetu. Ale zprvu jsem tomu nedával moc velkou váhu. Když pak rektorka Danuše Nerudová nařídila ochranná opatření u nás na Mendelově univerzitě (pro kterou pracuje jako kameraman), tak jsem si říkal, že to asi nebude jen tak nějaká chřipka. A pak se začalo rušit všechno natáčení a zavírat obchody. Celkem čára přes rozpočet.

Všichni tě znají spíše jako zpěváka a muzikanta, málokdo ví, že se také věnuješ světu filmu, co tedy teď vlastně děláš?
Všichni je asi přehnané slovo :D, ale asi máš pravdu, že většina lidí zaznamenala spíše tu hudební produkci než tu filmovou. Momentálně dostříhávám dvě videa pro univerzitu, zvukovou postprodukci na jednom celovečerním filmu a píšeme s kolegou scénář k reklamě pro jednu firmu z Brna a dvě mobilní aplikace. Nedá se říct, že bych se v karanténě nudil, ale chybí mi ta práce s tím štábem na place.

Marek Pilger při natáčení

A taková otázka na tělo, raději držíš v ruce mikrofon, nebo kameru?
Jednoznačně radši mikrofon, a to ať už ten, do kterého zpívám, nebo ten filmový. Ale co mě baví asi nejvíc ze všeho je režie. Je to sice sakra těžká práce a kolikrát nedoceněná, ale je to to čím žiji. Snad jsem tu otázku moc nepřekroutil 😀

Jak moc tedy Koronavirus ovlivňuje tvou současnou práci a koníčky?
Koníčky mi to nabouralo hodně, protože mým asi jediným koníčkem je kapela a filmařina jako taková je zároveň i mou obživou a s tím se něco dalšího kloubí těžko. Ale jak jsem říkal na začátku, nejvíc to zasáhlo produkci dvou filmů, tří videoklipů a naší kapelu. Sice jsme odehráli koncert pomocí livestreamu, ale chybí nám to strašně moc. Možná částečně mi to nahradil projekt Kultura do domu, díky které jsem se dostal aspoň na nějaké koncerty a vyplnil ten čas, který bych trávil na place.

Před pár lety tě každý znal pod přezdívkou Brutal Pigi, dnes už jen Pigi, kde a proč nastala ta změna?
Brutal Pigi? 😀 To by mě nenapadlo, že na mě vytáhneš něco takového :D, to jsme kdysi dávno v jedné garáži s naším tehdejším kytaristou nahráli takový hodně undergroundový vál, já do toho cosi nařval a rozeslal to všem známým na Facebook (cca rok 2008) a šířilo se to tak nějak samo, jenže jsem si neuvědomil, že ten soubor kytarista pojmenoval Brutal Pigi. A tak se to nějak rozšířilo 😀 Dneska už fakt jen Pigi.


Prý jsi takový český Jack Nicholson, napadlo tě někdy se s ním setkat na živo?
Jéé :D, no, slýchám to často. Když by se ta možnost naskytla tak určitě 🙂

Jaké projekty plánuješ nebo se chystáš dokončit, až bude svět zase normální?
Děláme teď na zajímavých reklamách, některé by se měly točit už v druhé půlce května. A v červnu nás čeká natáčení filmu do soutěže 48 hours film projekt a mám už poskládaný super štáb, mimo jiné si v tomto filmu zahraje skvělý Karel Zima nebo Michal Holán. Takže drž pěsti, protože když vyhrajeme, tak se pojedeme utkat s dalšími filmy ze 160 (myslím) zemí světa na festival Filmapalooza. (ročník 2019 vyhrál český film)

Chtěl by, jsi lidem vzkázat něco, co je povzbudí do té nelehké doby?
Nejsem na motivační citáty, tak snad jen držte při sobě. Přežijte ve zdraví tuhle šílenou situaci a važte si toho, co máte 😉 snad to nezní moc kýčovitě 😀

48 hours film projekt – film natočený a vymyšlený za 48 hodin, Marek ho sám režíroval v rámci projektu

  • Facebook
  • Twitter