Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavský festival dokumentů odhalil filmy nového ročníku

/
/
/
785 Zobrazení



Program Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava 2018 představí 327 snímků včetně stovky světových, 23 mezinárodních a 17 evropských premiér. Návštěvníci je mohou zhlédnout od čtvrtka 25. do úterý 30. října v Jihlavě.

Opus Bonum nabídne 12 světových premiér
V rámci sekce Opus Bonum každoročně vybíráme pozoruhodný dokumentární film roku reprezentující tendence světového dokumentu. Sekce má tradičně jediného porotce, kterým letos bude legenda polské kinematografie, Krzysztof Zanussi. Soutěž nabídne filmy z Belgie, České republiky, Dánska, Filipín, Francie, Iránu, Itálie, Německa, Peru, Portugalska, Slovenska a Švédska a najdete v ní 12 světových, čtyři mezinárodní a jednu evropskou premiéru. Vice informací si přečtěte zde.

První světla představí dokumentární debuty
Sekce První světla uvádí první celovečerní filmy výrazných filmařů z celého světa a snaží se o hledání nových forem, proměnu témat a stylů. Zaměřujeme se na díla začínajících filmařů, kteří mají potenciál stát se silným hlasem dokumentárního filmu. Letos soutěž obsahuje debuty šesti žen a pěti mužů z Evropy, Asie, Austrálie a Ameriky. Vše o soutěžní sekci První světla najdete zde.

Krátká radost: Hlasujte pro nejlepší film
Krátká radost je tradiční soutěžní sekcí MFDF Ji.hlava, která představuje ty nejpozoruhodnější krátké dokumenty. Letos opět zveme diváky, aby se stali porotci – do 21. října je možné všechny soutěžní snímky zdarma sledovat a hlasovat pro ně prostřednictvím portálu dafilms.cz. Vítězný film bude oznámen 25. října na slavnostním zahájení letošního festivalu a bude zároveň automaticky nominován do předvýběru Cen americké filmové akademie v rámci kategorie krátkometrážních dokumentárních filmů.

Experimentální filmy soutěží ve Fascinacích a Exprmntl.cz
Fascinace jsou velkou továrnou experimentální kinematografie, která film opřený o realitu zbavuje všeho, co jej tíží, a podstatným způsobem tak prohlubuje možnosti filmového vnímání. Letos bude v sekci soutěžit o cenu za nejlepší experimentální dokument třicet jedna filmů s délkou mezi 3 a 20 minutami. Dalších dvacet snímků pak nabídne soutěžní přehlídka nejnovějších českých experimentálních filmů exprmntl.cz.

Retrospektiva Cinéma vérité
Vedle tradičních soutěžních sekcí nabídne letošní program také rozsáhlou přehlídku s názvem Direct Vérité. Tvoří ji 25 snímků z Kanady, Francie a USA a nabídne divákům příležitost zhlédnout zásadní díla Cinéma vérité a Direct cinema. Kromě snímků autorů jako jsou Jean Rouch, François Reichenbach nebo Richard Leacock představíme také několik děl českých zástupců tohoto žánru – Evalda Schorma, Radúze Činčery a dalších. Hlavním hostem sekce Direct Vérité bude významný kanadský režisér Marcel Carrière.

Pozvánka na ji.hlavské masterclasses
Ji.hlavský festival tradičně nabízí řadu dílen – masterclasses pro filmové profesionály i široké publikum. Mezi hosty, kteří odhalí své pracovní postupy, budou rakouský režisér, architekt a fotograf Gustav Deutsch, jeden z pilířů polské kinematografie Krzysztof Zanussi nebo oceňovaný rumunský režisér Radu Jude. Další akce se konají ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu: dílny režisérů Vitalije Manského a Seana McAllistera, do Jihlavy se vrátí i Yesmen Mike Bonanno. Jedna masterclass bude poctou nedávno zavražděnému režisérovi Alexandru Rastorgujevovi.

Představujeme EMERGING PRODUCERS 2019 – 1. část
Po sedmé máte možnost seznámit se s nastupující generací evropských producentů dokumentárních filmů. Řada z našich EMERGING PRODUCERS se v minulých letech úspěšně etablovala ve filmovém světě a jejich snímky sbírají ceny na významných filmových festivalech. Nyní máme tu čest představit vám prvních devět producentských tváří EMERGING PRODUCERS 2019: Georga Tillera z Rakouska, Kristofa Bilsena z Belgie, Zorana Galiće z Bosny a Hercegoviny, Annu Herza Tydlitátovou z České republiky, Viki Réka Kiss z Maďarska, Giedrė Žickytė z Litvy, Renatu Sancho z Portugalska, Anamarii Antoci z Rumunska a Lauru Collado ze Španělska. Profily EMERGING PRODUCERS 2019 najdete zde.

Ex Oriente Film nabízí konzultace českým filmařům
V průběhu konání Ji.hlavy proběhne workshop Ex Oriente Film (ve dnech 24. až 29. října). Otevřený program workshopu nabídne výjimečné přednášky i masterclasses přístupné pro držitele všech typů akreditací. Vybraní čeští režiséři a producenti mohou zdarma konzultovat své dokumentární projekty se zahraničními lektory workshopu – Mikem Bonannem, programovým ředitelem EDN Mikaelem Opstrupem, producentkou KriStine Ann Skaret nebo marketingovou specialistkou Joannou Soleckou.

  • Facebook
  • Twitter