Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlava na středu připravila pietu

/
/
/
575 Zobrazení



Ve středu 17. června si v Jihlavě připomenou 70. výročí od poprav trojice jihlavských občanů ve vykonstruovaném politickém procesu.
Před sedmdesáti lety přišli na dvoře soudu v Jihlavě o život tři muži. Karel Veselý, Jan Tuček a František Rod byli odsouzeni ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti.

Statutární město Jihlava společně s Ústavem pro studium totalitních režimů, Českým svazem bojovníků za svobodu a Konfederací politických vězňů si tragickou událost připomenou ve středu 17. června na místě posledního odpočinku popravených a Ústředním hřbitově v Jihlavě. Vzpomínková akce začíná ve 13.00.

Na pietní akci naváže aktivita Ústavu pro studium totalitních režimů s názvem Poslední adresa. Na místech, odkud byli muži odvedeni do vězení, ze kterého se už nevrátili, umístí pamětní tabulku. Jedná se o domy v jihlavských ulicích Na Hliništi, Husova a Komenského.

Vzpomínku zakončí o půl páté odpoledne přednáška Marie Bohuňovské ve Velké gotické síni jihlavské radnice. Marie Bohuňovská se dlouhodobě politickými procesy padesátých let zabývá a je autorkou publikace Zaváté šlépěje o osudu sochaře Šlezingera, který byl zatčen v Jihlavě společně s trojicí popravených mužů a odsouzen k 25 letům žaláře. Zemřel po pěti letech na následky práce v jáchymovských uranových dolech.

Politický proces „Veselý, Rod a Tuček“ nebo také „Karel Veselý a spol.“ byl jedním z největších politických procesů na Moravě. V rámci třiadvacetičlenné skupiny byli souzeni členové odbojové organizace, kterou založil Karel Veselý na podzim roku 1948 v Jihlavě. Členové skupiny plánovali likvidaci představitelů politického života v kraji. Soudní proces Veselý, Rod a Tuček se konal 7.–11. února 1950 před Státním soudem v Jihlavě. Třiadvacet mužů bylo obviněno z trestných činů velezrady a vyzvědačství. K. Veselý, F. Rod a J. Tuček byli obviněni z trestného činu spoluviny na zločinu vraždy. V. Schwarz a Stanislav Bárta byli obviněni ze zločinu nedokonané vraždy úkladné. Jaroslav Šlezinger, Vlastimil Kučera a Josef Kočí byli obviněni ze zločinu spoluviny na nedokonané vraždě a Jan Tuček ze zločinu nedokonaného svádění k zločinu vraždy. K. Veselý, F. Rod a J. Tuček byli odsouzeni k trestu smrti a popraveni 17. června 1950 na dvoře Krajské věznice v Jihlavě. Dva obžalovaní byli odsouzeni k trestu odnětí svobody na doživotí. Zbytek skupiny byl odsouzen k trestům odnětí svobody na čtyři roky až 25 let. Tresty odnětí svobody byly doprovázeny vysokými finančními tresty, konfiskací majetku a ztrátou občanských práv.

Trasa pochodu
  • Facebook
  • Twitter