Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ji.hlava v pondělí 29. října: vítězové i Kusturica

/
/
/
1222 Zobrazení



Dvaadvacátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmu Ji.hlava má před sebou poslední dva dny: v pondělí 29. října večer ocení nejlepší filmy a v úterý 30. října zve na Překrásné nové světy a virtuální realitu.  
Sekce Svědectví o politice letos představila šest filmů. Nejlepším politickým dokumentem je snímek Mlčení těch druhých španělsko-americké dvojice Almudena Carracedová a Robert Bahar. „Paměť nelze vymazat. Oběti Frankova režimu hledají po čtyřiceti letech spravedlnost doma i za hranicemi země. Nejde jen o změnu klíčového zákona, který chce vymazat historickou pravdu. Přece musíme soucítit s lidmi, kteří, na sklonku života, chtějí nalézt, získat a důstojně pohřbít ostatky svých bližních, zavražděných nelidským režimem,“ zdůvodňuje rozhodnutí porota, ve které zasedla politoložka Anna Durnová, politický analytik Petr Lebeda a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Šokující je i zjištění, že tento režim odebíral děti rodičkám, které považoval za nevyhovující. Tato nepotlačitelná paměť je podstatnou součástí hledání národní identity Španělska, která má ovšem přesah i do osudu ostatních evropských národů.

VR zóna na MFDF Ji_hlava, foto: Štefan Berec

Jak kdysi pravil Václav Havel: Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat,“ dodává porota. Zvláštní ocenění pak získal film Pořád natáčet režisérů Ghiatha Ayouba a Saeeda Al Batala. „Snímek je výjimečný tím, že se snaží zachytit místy až bláhovou snahu vnutit válečné realitě ná-dech normálního života: běžec mezi ruinami, děti malující plot všemi barvami, nahrávací studio v obleženém městě. Drsný a přitom poetický film, navíc vykoupený životy těch, kteří ho natáčeli,“ dodává porota.

A co včera nabídla Česká radost? Petr Salaba uvedl film Attention Economy: 39 minut po zvolení prezidenta, který z různých úhlů zaznamenává incident, ke kterému došlo v souvislosti se znovuzvolením Miloše Zemana prezidentem. „Ve zprávách se nedočteme o věcech, které mají dlouhodobější charakter. Dočteme se o novinkách. Dlouhodobější věci jsou přitom zpravidla ty podstatné, ale těžko zaujmou pozornost. Lidi zajímá požár a hurikán,“ uvedl v diskuzi po filmu Salaba.

Pořád natáčet

Za zmínku ze včerejšího programu pak stojí i Feral režiséra Jiřího Holby: jde o filmový portrét undergroundového písničkáře a chartisty Charlieho Soukupa. „Charlie má neuvěřitelnou energii. Když jsem vstával, tak už někde něco kutal a odpleveloval marihuanové zahrádky, pak několik hodin nepřetržitě povídal a kouřil u toho své směsi v bongu. Postupně mi tak odvyprávěl svůj život a vyrážel mi dech svými znalostmi prakticky čehokoliv,“ popisuje režisér natáčení v australské buši, kde Soukup poslední roky žije.

Tématem nedělního Inspiračního fóra byla krize levice. „Voliči jsou jako houby v lese. Chtějí po politických stranách ideje a pak je stačí jen sebrat,“ řekl například politik Vladimír Špidla v diskuzi s britským politickým komentátorem Nealem Lawsonem, historičkou umění Milenou Bartlovou a sociologem Danielem Prokopem.

Dvaadvacátý ročník Ji.hlavy v pondělí vyvrcholí slavnostním vyhlašováním vítězů v sedmi soutěžních sekcích: Opus Bonum, První světla, Mezi moři, Mezi moři – studentská soutěž, Česká radost, Fascinace a Fascinace: Exprmntl.cz. Slavnostní večer zakončí promítání filmu Pepe, svrchovaný život srbského režiséra Emira Kusturici.

Festival však ještě nekončí. I v úterý je možné stále probádat například sekci Překrásné nové světy, která je nejrozsáhlejší přehlídkou 360° a interaktivních dokumentů u nás.

  • Facebook
  • Twitter