Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jednání o koalici na Vysočině: hejtmana může mít ANO i Piráti. Ve funkci může zůstat i Běhounek

/
/
/
1612 Zobrazení



Volby jsou u konce. I na Vysočině tak začala koaliční vyjednávání. A možností – jak by mohla vypadat příští krajská vláda – je celá řada. O post hejtmana se hlásí minimálně tři kandidáti. A o angažmá v radě usilují skoro všichni.

Volební týmy stran, které uspěly na Vysočině za sebou mají dlouhý den a noc. Nejprve napjatě sledovali, jak hlasování dopadne (výsledky voleb na Vysočině si můžete přečíst ZDE) a sotva statistický úřad zveřejnil rozdělení mandátů, začalo povolební vyjednávání. Přinášíme souhrn toho, co je zatím jisté a o čem se naopak ještě bude jednat.

Jasné je, že iniciativy při skládání nové koalice se ujala hned tři uskupení.

Vyjednavačem ANO

Začněme vítězem voleb. Tím je hnutí ANO. Už před hlasováním dávalo najevo, že by se nebránilo pokračování spolupráce s ČSSD a také s hnutím STAN. Jenže: tato tři uskupení mají v novém zastupitelstvu pouze 22 hlasů a potřebovali by tak ještě něčí podporu. A tu se kandidátovi ANO na hejtmana Martinu Kuklovi zatím nedaří najít.

Dosud hnutí ANO, sociální demokracie a STAN na Vysočině vládli s občanskými demokraty. Ti však tentokrát preferují jiné koalice. Do spolupráce s vládními stranami se nehrnou ani druzí piráti (ti by rádi získali pozici hejtmana pro sebe) nebo lidovci. Zbývají tak pouze tři hlasy komunistů, se kterými však pro změnu nechce spolupracovat hnutí STAN.

Lídr ANO Martin Kukla proto už navrhl, že netrvá na tom, že hejtmanem bude právě on. Místo něj by mohl funkci i dál vykonávat sociální demokrat Jiří Běhounek. Ani pro tuto variantu však hnutí ANO zatím podporu nemá.

Vyjednavačem piráti

O post hejtmanky na Vysočině si už včera velmi hlasitě řekli piráti. Ti skončili ve volbách na druhém místě a mají v zastupitelstvu sedm hlasů. Aby měli většinu – tedy 23 hlasů – potřebovali by podporu nejméně tří z následujících čtyř stran: ODS, KDU-ČSL, ČSSD a STAN.

Otázka však je, kolik uskupení bude ochotných k podpoře pirátské hejtmanky. Hlasy by mohli dodat lidovci nebo STAN. Zbylé dvě strany zatím preferují jiné koaliční možnosti.

A tak by také piráti mohli ustoupit a přistoupit buď na dohodu, že hejtmanem bude Martin Kukla nebo Jiří Běhounek. Ať už by platila jakákoli možnost, měla by trojkoalice ANO, pirátů a ČSSD 23 hlasů – tedy většinu. Alespoň zatím však piráti spolupráci s ANO odmítají.

Vyjednavačem ODS

Iniciativy se ještě včera večer ujal také třetí na pásce – tedy občanští demokraté. Ti oslovili s nabídkou koaliční spolupráce všechny kromě ANO a komunistů. Také v tomto případě má mít významnou roli sociální demokracie – ta už dokonce podle informací Vysočina-news dostala nabídku na hejtmanský post pro Jiřího Běhounka.

Takový scénář by vyhovoval také hnutí STAN. Trojice ODS, ČSSD a STAN má zatím 19 hlasů. Potřebuje ještě tři, které můžou dodat buď piráti nebo lidovci (nebo dokonce obě tato uskupení).

Tato varianta je zatím podle informací, které se serveru Vysočina-news podařilo shromáždit, nejpravděpodobnější.

Co rozhodne?

Pomyslným jazýčkem na vahách můžou být lidovci. Ti teď mají hned několik možností. Můžou vstoupit buď do koalice s ANO, ČSSD a STAN, můžou také podpořit trojici ODS, ČSSD a STAN.

Čeká se však také na to, zda neustoupí piráti a nevzdají se postu hejtmanky. V takovém případě by mohli i oni podpořit trio ANO, ČSSD a STAN nebo (a to je mnohem pravděpodobnější) trojici ODS, ČSSD a STAN.

Ústupek však může přijít i ze strany sociálních demokratů. Jiří Běhounek může říct, že na pozici hejtmana netrvá ani on. V takovém případě by se do čela kraje mohla dostat pirátka Hana Hajnová. A podpořit by ji mohli právě sociální demokraté, STAN a ODS. V záloze pro případné jednání by navíc zůstali i lidovci.

Naopak ve složité situaci je ANO. To už sice ustoupilo a na pozici krajského lídra netrvá, ale ani tak zatím nemá, kde hlasy pro svou koalici brát. Do hry by se mohlo vrátit v situaci, kdy by selhala jednání středopravých stran a sociální demokracie.

Naopak úplně mimo hru už jsou komunisté. Ti získali jen tři mandáty a o spolupráci s nimi prakticky nikdo nestojí.

  • Facebook
  • Twitter