Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vznikne na Vysočině nová vládní koalice?

/
/
/
1715 Zobrazení



Krajské volby, které se konaly v pátek 2. a v sobotu 3. října, do značné míry přepsaly dosavadní vládní koalici a otevřely cestu koalici nové. Záležet bude na povolebních jednáních.

Stejně jako v celé republice ztratili sociální demokraté a komunisté, naopak získaly středopravé strany. Právě ty by mohly ovládnout nové zastupitelstvo a radu a také ukončit několik období trvající vládu sociální demokracie, v posledním volebním období i s ANO 2011, ODS a Starosty pro Vysočinu.

Podobně jako ve většině krajů voliči dali nejvíc hlasů hnutí ANO 2011 (10 mandátů, 18,48 %), bude zajímavé sledovat, nakolik se potvrdí předpovědi, že vítěz je současně poraženým, protože nemá koaliční potenciál na to, aby oslovil zástupce dalších stran.
Na druhém místě skončila Česká pirátská strany (7 mandátů, 13,20 %), tu lze možná považovat za skutečného vítěze, pokud nalezne společnou řeč se třetí v pořadí ODS (7 mandátů, 13,19 %), čtvrtá skončila KDU ČSL, která oproti předcházejícímu období ztratila jednoho zastupitele (6 mandátů 11,96 %), pátá se umístila ČSSD se ztrátou pěti mandátů oproti předchozímu období (11,86 %, 6 mandátů), v celé republice přišli sociální demokraté o téměř stovku postů v krajských zastupitelstvech. Šestí jsou Starostové pro Vysočinu, které lze považovat za další vítěze, protože oproti minulosti o dva zastupitele posílili (10, 87 %, 6 mandátů). Naopak druhým poraženým krajských voleb na Vysočině je vedle sociální demokracie KSČM, která přišla o polovinu zastupitelů oproti předchozímu volebnímu období (5,26 %, 3 mandáty), v celé republice pak o více než sedmdesát krajských zastupitelů. Těsně před branami zastupitelstva skončila společná kandidátka TOP09, Koruny české a KAN nazvaná Pro TOP Vysočinu (4,99 %).

Volební účast na Vysočině dosáhla 39,65 % a patří mezi nadprůměrné v republice, k volbám se v regionu dostavilo 161 439 ze 405 388 voličů.

  • Facebook
  • Twitter