Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jaroměřické návraty na zámku

/
/
/
1204 Zobrazení



Jubilejní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského 2018 nabídl publiku ve čtvrtek 16. srpna příležitost ohlédnout se do své festivalové historie, k níž až do roku 2006 patřily Mistrovské pěvecké kurzy Petra Dvorského pod vedením renomovaných pedagogů.

Většina z jejich účastníků byly pěvecké naděje z celého světa a mnozí z nich, včetně dvou protagonistů čtvrtečního večera, slovenské sopranistky Lenky Máčikové a slovenského sopranisty Ondřeje Šalinga, zpívají v současnosti skutečně na světových pódiích.

Sopranista Ondřej Šaling, foto: Zbyněk Hobza

Lenka Máčiková a Ondřej Šaling vystoupili v Sále předků zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou za doprovodu slovenské klavíristky Dany Hajóssy s programem plným krásných a známých našich i zahraničních operních árií. Na koncertě zazněly árie z opery Nápoj lásky a Don Pasqual (libreto Felice Romani a libreto Giovanni Ruffiniho zhudebnil italský hudební skladatel Gaetano Donizetti), Traviata (libreto Alexandra Dumase ml. zhudebnil italský hudební skladatel Guiseppe Verdi), Rusalka (libreto Jaroslava Kvapila zhudebnil český hudební skladatel Antonín Dvořák), Prodaná nevěsta a Dvě vdovy (libreto Karla Sabiny a libreto Emanuela Františka Züngela zhudebnil český hudební skladatel Bedřich Smetana).
Lenka Máčiková je slovenská sopranistka, která zpívá pravidelně na předních operních scénách doma i v zahraničí. Jako studentka Vysoké školy múzických umění v Bratislavě získala první místo na

Sopranistka Lenka Máčiková, foto: Zbyněk Hobza

mezinárodní soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Její repertoár tvoří převážně mozartovské role a barokní opera.
Ondřej Šaling je absolventem Pedagogické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě a Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Byl sólistou Opery Slovenského národního divadla v Bratislavě a hostoval v národních divadlech v Praze a Brně, představil se rovněž v zahraničí, mj. v Irsku, ve Švýcarsku nebo v Maďarsku. V současné době je sólistou Opery Meininger Staatstheater.
Dana Hajóssy působí jako pedagog hry na klavír a pedagog klavírní spolupráce na konzervatoři v Bratislavě. Věnuje se výhradně komorní hře, podílí se na výchově mladých pěveckých talentů a řadu koncertních turné podnikla s bratislavským chlapeckým sborem.

  • Facebook
  • Twitter