Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hypotéka na byt v Jihlavě levnější o 3600 než nájem

/
/
/
974 Zobrazení



Bydlet ve vlastním, nebo v pronajatém? Měsíční splátka hypotéky v Jihlavě je o 3 600 Kč nižší než nájemné, Jihlava patří mezi krajská města, kde lidé ve vlastní ušetří nejvíce.

Podle aktuálních dat Srovnávače bydlení společnosti Wüstenrot vyjde v Jihlavě bydlení ve vlastním výrazně levněji než platit nájem. Měsíční splátka hypotéky je zde o 3 642 korun nižší. V celé republice je výdaj za vlastní bydlení oproti nájmu také nižší v průměru o 1 212 korun.

Podle aktuálních dat Srovnávače bydlení společnosti Wüstenrot se v Jihlavě vyplatí byt koupit. Průměrná splátka hypotéky totiž činí 9 558 Kč, zatímco za nájem stejného bytu o 60 m² místní vydají v průměru 13 200 Kč. „Ti, kteří zvažují koupi vlastního bydlení v Jihlavě, nemusejí dlouho váhat. Rozdíl měsíční hypoteční splátky oproti cenám nájmů zde výrazně převyšuje celorepublikový průměr, a to jednoznačně ve prospěch hypotéky,“ uvádí Marian Holub, produktový manažer pro hypotéky finanční skupiny Wüstenrot. Za splátku dají Jihlavané méně než třetinu průměrné hrubé mzdy.

Hypotéka se vyplatí v deseti krajích
Platit měsíční splátku hypotéky namísto nájmu se vyplatí v drtivé většině krajských měst. Největší cenovou propast najdeme v Ostravě a Ústí nad Labem. „V Ústí je hypotéka měsíčně levnější v průměru o 4 580 korun. Je to největší rozdíl v republice,“ vysvětluje Marian Holub. Obdobně je na tom i Ostrava s nájemným vyšším o více než 4 200 Kč oproti hypotéce.

Opačný výsledek, tedy levnější nájem oproti hypotečním splátkám, je především Praze. Zde vyjde hypotéka o 2 900 korun měsíčně více než nájemné. Jedná se zároveň o kraj s nejvyšší průměrnou mzdou. „Pokud už tedy můžete v Praze platit nemalé nájemné, je už prakticky jedno, zda měsíčně platíte 21 tisíc korun za nájem nebo 24 tisíce za hypotéku, kde ale navíc bydlíte ve vlastním,“ uzavírá Marian Holub.

  • Facebook
  • Twitter