Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Holky z jihlavského terénu radí

/
/
/
386 Zobrazení



Pracovnice z Centra U Větrníku pracují s osobami, které užívají nebo experimentují s návykovými látkami a jsou starší patnácti let. Zároveň jsou i terénními pracovnicemi, každý čtvrtek jezdí do jihlavského terénu. V rámci terénního programu probíhá i monitoring terénních lokalit, kde sbírají pohozený injekční materiál, a protože tato činnost probíhá jen jednou týdně, může se stát, že na pohozenou injekční stříkačku narazí i další lidé.

V takovém případě je třeba vždy myslet na své zdraví a brát v potaz, že se jedná o potenciálně nebezpečný předmět a při neopatrné manipulaci může dojít k poranění, výjimečně i k nákaze infekčním onemocněním.
Pokud tedy injekční materiál někdo nalezne, může kontaktovat Městskou policii Jihlava, která zajistí bezpečnou likvidaci. Následně mohou o nálezu informovat právě pracovnice Centra U Větrníku, aby měly přehled a tato místa mohly více monitorovat.
Pokud se nálezci rozhodnou zlikvidovat nalezenou stříkačku sami, měli by dbát především na své bezpečí. Měli by si připravit pevnou uzavíratelnou nádobu, například láhev, plechovku. Pro manipulaci je vhodné použít například pinzetu, lze také použít kapesník či igelitový sáček. Stříkačku je nutné uchopit, co nejdál od jehly, nejlépe za píst stříkačky a vložit do připravené nádoby a pečlivě ji uzavřít a vhodit do uzavřeného kontejneru na komunální odpad nebo kontaktujte terénní pracovnice Centra U Větrníku, které odpad zlikvidují.


Pokud se nálezci budou řídit podle postupu, žádné riziko jim nákazy nehrozí. V případě, že se o pohozenou injekční stříkačku někdo poraní, na ranku by neměli nemačkat a nechat ji co nejdéle volně krvácet. Poté ji důkladně vymýt, ošetřit dezinfekčním roztokem, a co nejdříve vyhledat lékaře.
Pracovníci Centra U Větrníku zodpoví jakékoli dotazy, zájemci se u nich mohou nechat také zdarma anonymně otestovat na žloutenku typu B a C, HIV a syfilis. Testování trvá zhruba patnáct minut a dělá se z kapilární krve píchnutím do prstu.
Tyto viry přežívají v krvi na odhozené stříkačce v různé délce: HIV – 8 min, HCV – 60 dní a HBV – déle než týden.
Otestovat se v Centru U Větrníku může každý, protože nákaza hrozí například i u nechráněného pohlavního styku či kontaktu s krví jiné osoby.
Mohou se ozvat a přijít kdykoliv ve všední den v provozní době nebo se zapojit do Evropského týdne testování, který proběhne 20. až 27. listopadu.

Autoři článku: Gabriela Bláhová a Sára Chaloupková, pracovnice Centra U Větrníku

  • Facebook
  • Twitter