Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Festival dokumentů v Jihlavě už nabídl časový program

/
/
/
774 Zobrazení



Během šesti dnů, od rána do pozdních nočních hodin, budou moct fanoušci dokumentárního filmu v devíti jihlavských kinosálech navštívit projekce 327 vybraných snímků. Program zahrnuje projekty VR a Game zone, přes dvacítku koncertů a performancí, divadelní představení, aktivity v rámci programu Ji.hlava dětem a mnoho dalšího.  
Osm světových a sedm mezinárodních premiér Mezi moři
Mezi moři, jediná soutěžní sekce, která se zaměřuje na region střední a východní Evropy, představí patnáct pozoruhodných snímků z Ázerbájdžánu, Běloruska, Chorvatska, Estonska, Litvy, Polska, Rakouska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny. Letos poprvé uvedeme zvlášť také studentskou soutěžní část sekce Mezi moři, pro kterou jsme vybrali především debuty studentů filmových škol v regionu.

Michail Gorgačov

Zvláštní uvedení: od Gorbačova po papeže Františka
V nesoutěžní sekci Zvláštní uvedení tradičně představujeme výjimečné snímky, které již zazářily na jiných festivalech, ale rádi bychom je představili také ji.hlavskému publiku. Můžete se těšit na poslední díla Wernera Herzoga (Setkání s Gorbačovem), Viktora Kossakovského (Aquarela), Emira Kusturici (Pepe, svrchovaný život), Wima Wenderse (Papež František: Muž, který drží slovo), Jean-Luca Godarda (Kniha obrazů), nebo Vitalije Manského (Svědkové Putinovi). V této sekci najdete také nejdelší snímek dosud uvedený na Ji.hlavě – 700minutovou sondu do čínské undergroundové hudební scény Report režiséra Wan Fu.

Poroty rozdělí ceny v jedenácti kategoriích
Mezi porotci letošního festivalu jsou například francouzská teoretička umění z Centre Pompidou Charlène Dinhut, libanonská režisérka, producentka a kurátorka Maya Shurbaji, český režisér Václav Kadrnka, britský hudebník a hudební teoretik David Toop, americký filosof Thomas E. Wartenberg nebo filipínská producentka Achinette Villamor. Ve dvou kategoriích budou vybírat vítězné filmy také poroty složené z vysokoškolských a středoškolských studentů. Ji.hlava má tradičně jediného porotce pro světovou soutěž Opus Bonum, kterým je letos legenda polské kinematografie Krzysztof Zanussi.


Krásné nové virtuální světy v Ji.hlavě
Pro doposud největší přehlídku virtuální reality v České republice jsme vybrali téměř třicet děl, která se různými způsoby vztahují k realitě. Na jedné straně bychom rádi návštěvníkům zpřehlednili současné tendence v tvorbě pro prostředí virtuální reality. Na straně druhé však vřazením i náročnějších, hybridních či abstraktnějších děl chceme ukázat estetický vývoj a různé způsoby vyprávění a konstrukce světů ve virtuální realitě. V instalaci Unrest tak například zažijete pocity pacienta se svalovou atrofií, Beyond the Typhoon zase vytváří rekonstrukci krajiny ostrova Gulangyu, která byla v roce 2016 zničena tajfunem Meranti. Více o letošní VR sekci najdete v rozšířeném offscreen programu.

Představujeme EMERGING PRODUCERS 2019 – 2. část
Wanda Adamík Hrycová ze Slovenska, Katja Lenarčič ze Slovinska, Lorenzo Cioffi z Itálie, Stanisław Zaborowski z Polska, Lelde Prüse z Lotyšska, Elin Kamlert ze Švédska, Victoria Thomas z Velké Británie, David Lindner Leporda z Německa a Isabel Orellana z letošní hostující země Chile tvoří druhou polovinu EMERGING PRODUCERS 2019. Podívejte se na osmnáct svébytných profilů nastupujících producentů dokumentárních filmů z Evropy a potkejte se s nimi osobně na jejich veřejné prezentaci v Ji.hlavě.

Matchmaking Accelerator vás propojí se zajímavými hosty
Více než tisíc filmových profesionálů z celého světa se letos zúčastní bohatého jihlavského Industry programu. Už nyní mohou zájemci začít plánovat své schůzky na festivalu díky službě Matchmaking Accelerator. Neváhejte se obrátit na naší matchmaking koordinátorku Patricii Drati Rønde, která Vám poradí a navrhne, s kým se v Ji.hlavě sejít. Projděte si také letošní Industry guide a zjistěte, koho a kdy na festivalu potkáte.

  • Facebook
  • Twitter