Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Ji.hlavě bude všechno: Masaryk i nejchudší prezident na světě, virtualita i děti

/
/
/
868 Zobrazení



Tři dny zbývají do začátku letošní Ji.hlavy. Co dvaadvacátý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů nabídne? Slavnostní zahájení v režii Víta Klusáka a Mariky Pecháčkové, nový film režiséra Emira Kusturici, ale i obrazy ze života soko-lů. Děti se pak mohou těšit na divadelní představení, koncerty anebo mobilní planetárium. 

Dvaadvacátá Ji.hlava zahájí tradičně v DKO, ovšem pozor: letos v tanečním sále. „Zahájení naváže na letošní festivalové téma, kterým je paměť. Večer proběhne ve slavnostní atmosféře v jemné návaznosti na letošní oslavy sta let Československé republiky,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka. Režiséry večera budou filmaři Vít Klusák a Marika Pecháčková, scénu navrhl architekt Jan Vlček, slavnostním večerem provedou režiséři Tereza Nvotová a Jan Foukal.
Prvním filmem letošní Ji.hlavy bude snímek Máme na víc z dílny Robina Kvapila a Radima Procházky, který nabízí pohled na předvolební prezidentskou kampaň Michala Horáčka zevnitř jeho volebního štábu. Závěrečným filmem festivalu pak bude novinka srbského režiséra Emira Kusturici s názvem Pepe, svrchovaný život. Snímek pojednává o bývalém levicovém partyzánovi a uruguayském prezidentovi Josém Mujicovi, který se do historie zapsal jako „nejchudší“ prezident na světě.

Když se ti chce jíst…
Co dalšího v Ji.hlavě letos neminout? Třeba Waldheimův valčík režisérky Ruth Beckermannové, který sleduje „nacistickou“ aféru rakouského prezidenta a bývalého tajemníka OSN Kurta Waldheima. Anebo film Dobrý život sokola Bendy, který natočil režisér Pavel Jurda.„Děda Benda mě fascinuje schopností povýšit banalitu na svátek, je jako zenový mistr, kterého se zeptali na smysl života, a on odpověděl: ‚Když se ti chce jíst, jez, když se ti chce spát, spi,‘“ uvádí režisér. Při páteční projekci snímku zahraje naživo pravá sokolská kapela.

Poloostrov Krym

O víkendu budou v Ji.hlavě k vidění například Hovory s T. G. M. Jakuba Červenky, nebo film Říše dokonalosti v hlavní roli s tenisovou legendou Johnem McEnroem. Fanoušky Wima Wenderse jistě potěší portrét papeže Františka, náročnější diváky pak čtyřhodinový snímek Karla Žaluda Uzamčený svět, který si dal za cíl zprostředkovat, jaké to je za zdmi vězení.
Řada zajímavých osobností zasedne rovněž ve festivalových porotách. Například Charlotta Kotíková, historička umění a pravnučka prezidenta Masaryka, se objeví v porotě sekce Česká radost. Předseda Ústavního soudu České republiky Pavel Rychetský pro změnu vybere nejlepší film ze sekce Svědectví o politice. Na Inspiračním fóru, které každoročně zve do Ji.hlavy inspirativní hosty mimo film, se pak představí francouzský politolog Jacques Rupnik nebo kněz-spisovatel Ladislav Heryán. Hudební experimentátor Oldřich Janota pozve návštěvníky festivalu do „dvoudenního“ sboru, ve kterém zažijí zkoušení pod taktovkou této legendy nonkonformní písně – a na závěr i společné vystoupení.

Virtuální realita na maximum

Rašínova rodina

Letošní Ji.hlava nabídne i jedinečnou možnost podívat se „dovnitř filmu“ – vstoupit do světa jednotlivých protagonistů prostřednictvím virtuálních projekcí. Program je rozdělen na kino a instalace. Zatímco v kině se divák posadí na otočnou židli a uvidí film z tří set šedesáti různých úhlů, instalace mu umožní stát se součástí interaktivního prostředí. „Vybírali jsme taková díla, která se vždy různými způsoby vztahují k realitě. Na jedné straně bychom rádi zpřehlednili typické tendence v tvorbě pro prostředí virtuální reality, na straně druhé však vřazením i náročnějších, hybridních či abstraktnějších děl chceme ukázat razantní estetický vývoj a rozrůzněnost způsobů vyprávění a konstrukce světů ve virtuální realitě,“ láká do VR Zóny její kurátorka Andrea Slováková.
Na programu jsou například instalace Unrest (Neodpočineš si), která simuluje pocit pacienta se svalovou atrofií, anebo Beyond the Typhoon (Po tajfunu) – virtuální rekonstrukce krajiny ostrova Gulangyu, která se po živelné pohromě proměnila v postapokalyptickou pustinu.

A co děti?
Novinkou letošní Ji.hlavy je výrazně rozšířený program pro děti, který bude probíhat v Oblastní galerii Vysočina na Masarykově náměstí. Malí diváci zde mohou navštívit mobilní planetárium a zhlédnout filmy z oblastí astronomie a dalších přírodních věd; vydat se mohou třeba „dvacet tisíc mil pod moře“, anebo na planetu Mars. Další program nabídne divadelní představení Zlatá husa v podání Buchet a loutek nebo pohádku Pes a drak, která pojednává o pejskovi, kterého odevšad vyháněli. A dojde i na koncert. V pátek odpoledne se „laskavým folkovým bardům“ připomenou Slávek Janoušek, Lu-boš Vondrák a Láďa Zítek, kteří razí heslo: „Kdo si hraje, žije líp.“ Kdo bude mít dost koukání a poslouchání, může si zařádit v dětském koutku. Otevřeno bude od devíti do pěti.

  • Facebook
  • Twitter