Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dva rodáci z Německobrodska představují svou tvorbu v Havlíčkově domě

/
/
/
663 Zobrazení



Výstavy Václav Tajovský: 100 let – obrazy, grafiky a Bohumír Špaček: Fotografie – šest desetiletí černobílých vzpomínek začala o víkendu v Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod, zájemci se s nimi mohou potkat až do 15. května.


Václav Tajovský, narozený 26. března 1922 v Poděbabech u Havlíčkova Brodu, patřil mezi české impresionisty. V roce 1946 se s rodiči přestěhoval do Hybrálce. Později založil rodinu a žil až do své smrti 22. prosince 2001 v Jihlavě.

Tematickým základem tvorby Václava Tajovského se stal rodný kraj v okolí Havlíčkova Brodu, Lipnice nad Sázavou a později Jihlavy. V počátcích jeho tvorby sehrála důležitou roli kresba. Jeho vzory byli Mikoláš Aleš a Max Švabinský. Nejvíce děl vytvořil technikou olejové tempery. Kresba postupem let nabývá pro autora zcela zvláštní roli. Realizuje ji v různých grafických technikách, zvláště pak ve svém osobitém, novátorském grafickém postupu, který sám nazýval technikou kombinovanou.


Bohumír Špaček se narodil 8. 12. 1940 v Macourově nedaleko České Bělé. Svět začal zvěčňovat fotoaparát em Ljubitěl ve svých 17 letech. V prvních pokusech fotografoval svoji rodinu. Během základní vojenské služby pořizoval zajímavé dokumentární záběry z budování vojenského prostoru Doupov na Karlo varsku, to fotoaparátem Velta II, který pečlivě ukrýval a ve slamníku. Později používal přístroje Praktica, Yashica a především Asahi Pentax.

Celý život byl zaměstnán V podniku Silnice Hradec Králové, později M-SILNICE. Zde se mu povedlo zachytit stovky zajímavých industriálních záběrů a snímků dokumentujících průběh silničních staveb. Ty mají v dnešní době velkou vypovídací hodnotu. Podobně pozoruhodné jsou fotografie z venkovského prostředí, ilustrující soukromé hospodaření rodičů jeho manželky v železných Horkách. Od sedmdesátých let byl členem havlíčkobrodského fotoklubu. V něm mu byli příkladem Karel Hlaváč a Květoslav Korba. V roce 1978 vystudoval v Hradci Králové fotografickou školu pod vedením Jána Šmoka.

Ve fotokroužku se zúčastňoval mnoha místních i celostátních soutěží a výstav, na kterých získal nejednu cenu. Na dlouhé řadě fotografií je také v průběhu několika desetiletí zaznamenán vývoj našeho krásného města. Po roce 1989 se často věnoval barevným fotografiím z ultralehkých letadel.

  • Facebook
  • Twitter