Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Domácí hranolky – 3 tipy, díky kterým budou vždy perfektní

/
/
/
1231 Zobrazení



Domácí hranolky jsou oblíbeným pokrmem mnoha lidí. Čerstvě nakrájené hranolky se chuťově nedají srovnat se zmrazeným polotovarem. Pokud chcete dosáhnout skutečně perfektních domácích hranolků, dáme vám tři jednoduché rady, které vám pomohou připravit dokonalé hranolky u vás doma.

Důležitý je výběr brambor a jejich příprava

Základem kvalitních domácích hranolků jsou správně vybrané brambory a jejich důkladná příprava. Na domácí hranolky se nejlépe hodí typ brambor C díky vysokému obsahu škrobu. Tento druh brambor vytváří křupavou vnější vrstvu a měkký střed. Samozřejmě nejlepší budou domácí brambory, ale ne každý má prostor si je vypěstovat. Před přípravou brambor na hranolky je důležité je důkladně umýt a oloupat. Pokud máte rádi hranolky se slupkou, můžete je klidně nechat neoloupané. Poté brambory nakrájejte na pravidelné proužky, což vám pomůže dosáhnout stejně tlustých hranolků, díky čemuž se budou smažit.

Zbavte brambory přebytečného škrobu ve vodě

Jedním z klíčových kroků k lahodným a křupavým domácích hranolků je jejich namočení ve vodě. Po nakrájení brambor je dejte do mísy s vodou a nechte je odmočit minimálně 30 minut. Tímto způsobem odstraníte přebytečný škrob a brambory se budou lépe smažit. Následně je důležité brambory důkladně osušit. Použijte k tomu kuchyňskou utěrku či papírové ubrousky. Suché brambory se lépe osmaží a získají křupavější krustu.

Zvolte ideální teplotu

Posledním klíčovým faktorem pro perfektní domácí hranolky je správná teplota a čas smažení. Při smažení se doporučuje použít rostlinný olej s vysokým bodem kouření. Ideální je slunečnicový, případně řepkový olej. Olej dopředu zahřejte na teplotu kolem 175-180 °C.

Není až tak důležité, v čem budete hranolky smažit. Lahodné hranolky připravíte stejně dobře ve fritéze i v menším kastrůlku. Důležité je však smažit hranolky po menších dávkách a celé ponořené v oleji. Zároveň zajistěte, aby se nedotýkaly a nelepily k sobě. Smažte je do zlatova do doby, než budou krásně křupavé. Poté je vyjměte a nechte okapat na papírových ubrouscích, abyste se zbavili přebytečného oleje.

Užijte si lahodnou chuť domácích hranolek

Pokud dodržíte tyto tři klíčové tipy, tedy správný výběr brambor a jejich příprava, namáčení a osušení brambor a správná teplota a čas smažení, vaše domácí hranolky budou vždy dokonalé.

Závěrečný tip na zdravější domácí hranolky

Pečené hranolky v troubě jsou samozřejmě o trochu zdravější variantou. Předehřejte troubu na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů) a připravte si plech s pečicím papírem, který lehce potřete olejem. Na pečicí papír rozprostřete nakrájené brambory, které ještě předtím smíchejte s olejem a solí. Rozložte je jednotlivě, aby se co nejméně dotýkaly a pečte je přibližně 15 minut. Poté vyjměte plech z trouby a hranolky promíchejte. Pokračujte v pečení dalších 10 minut, dokud nezískají krásně zlatavou barvu.

Smažené i pečené hranolky připravujte s láskou a podávejte je jako přílohu k masu, smaženému sýru a přidejte oblíbené koření, tatarskou omáčku či kečup, případně jiné vaše oblíbené omáčky. Asi mi dáte za pravdu, že hranolky ohřívané druhý den v mikrovlnce nestojí za nic. Nejlepší je tedy hranolky podávat ihned po dosmažení a nechat je lehce vychladnout až na talíři. Přejeme Vám dobrou chuť!

  • Facebook
  • Twitter