Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Devatenáctiletý mladík znovu nejspíš míří za mříže za tři trestné činy

/
/
/
1435 Zobrazení



Havlíčkobrodští kriminalisté objasnili sérii šesti krádeží, ke kterým došlo v době od února v Havlíčkově Brodě. Ve třech případech se pachatel krádeže dopustil v době nouzového stavu. Čelí obvinění ze tří trestných činů.

„Devatenáctiletý opakovaně soudně trestaný recidivista důvodně podezřelý ze spáchání majetkové trestné činnosti byl zadržen ve středu 8. dubna dopoledne v Havlíčkově Brodě. Na ulici v lokalitě nedaleko vlakového nádraží totiž vnikl do areálu, kde se vloupal do dvou zaparkovaných vozidel a v jednom z nich přespal. Přivolaní policisté ho odvezli na oddělení policie a muž skončil v policejní cele. Na svědomí toho má ale daleko více,“ popsala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání zadrženého muže. „Devatenáctiletý muž z Havlíčkobrodska byl obviněn z trestného činu krádeže, přečinu poškození cizí věci a přečinu výtržnictví,“ dodal František Šteidl, vedoucí oddělení obecné kriminality.

Obviněný muž spáchal ve třech případech krádež v době, kdy je na území republiky vyhlášen nouzový stav, což je obzvláště přitěžující okolnost. „K tíži mu půjde také to, že byl za výtržnictví už v minulosti odsouzen. Jedná se totiž o muže, který byl i přes svůj nízký věk v minulosti už opakovaně soudně trestán zejména za spáchanou majetkovou trestnou činnost. Naposledy byl odsouzen vloni na konci léta k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou až do začátku roku 2022. Netrvalo ale dlouho a muž se opět dopustil další trestné činnosti,“ doplnila Jana Kroutilová.

Devatenáctiletý muž byl obviněn z toho, že se v Havlíčkově Brodě v pěti případech vloupal za účelem zisku do různých objektů, dál okradl muže a na ulici se dopouštěl výtržností. „Jeho cílem se stal dvakrát po sobě sportovní areál, odkud si v první polovině února odnesl jízdní kolo, a po necelém měsíci si zde krádež zopakoval. Obě jízdní kola prodal a peníze použil pro svoji potřebu. V únoru okradl náhodného muže, se kterým šel po ulici. Okradený udělal tu chybu, že mu na chvíli svěřil bundu a další své věci, se kterými obviněný muž utekl a následně je buď zpeněžil, nebo vyhodil. V březnu rozbil v Jihlavské ulici vchodové dveře domu a porážel na ulici popelnice. Na začátku dubna se vloupal do zaparkovaného vozidla a dále se snažil vniknout do chalupy, u které poškodil okno. Tento týden završil sérii trestné činnosti vloupáním do dvou zaparkovaných vozidel, kde byl následně zadržen,“ uzavřela tisková mluvčí, s tím, že krádeží věcí vznikla celková škoda přes třicet tisíc korun, škoda, kterou muž způsobil poškozením, přesáhla částku deset tisíc korun. Případ kriminalisté dále vyšetřují.
„Za spáchanou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na osm let,“ dodal vedoucí havlíčkobrodských kriminalistů. V současné v době, kdy je na území republiky vyhlášen nouzový stav, hrozí v případě krádeže pachateli za spáchaný trestný čin přísnější postih.

  • Facebook
  • Twitter