Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

ČEZ investuje do Dukovan dvě miliardy korun, podobně jako loni

/
/
/
554 Zobrazení



Do Jaderné elektrárny Dukovany letos ČEZ investuje necelé dvě miliardy korun. Obnova se bude týkat především modernizace části výrobních zařízení a bezpečnostních systémů i výstavby nové sedmipatrové administrativní budovy. Plánovaná výše investic je proti loňskému roku o necelých 200 milionů nižší.

V roce 2021 se energetikům v Dukovanech podařilo i přes omezení, která přinesla preventivní ochranná opatření proti covid-19, dosáhnout výrobou 14,87 TWh čisté bezemisní energie, tedy historicky čtvrté nejvyšší výroby. Současně se ČEZ podařilo provést a dokončit většinu z plánovaných technických a investičních modernizačních akcí v hodnotě 2,165 miliard korun.

Modernizace Jaderné elektrárny Dukovany přijde ČEZ v letošním roce v součtu okolo dvou miliard korun. „Dukovany dlouhodobě směřujeme k šedesátiletému provozu. Za posledních deset let jsme proto do modernizace a bezpečnostních zodolnění čtyř dukovanských bloků investovali 20 miliard korun. Obdobně jsme na tom i s investicemi v Temelíně,“ uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

V Dukovanech letos ČEZ investuje například do dokončení kompletní modernizace a rozšíření výcvikového trenažéru, na němž trénují operátoři. „Modernizace trenažeru je jednou z největších technologických investičních akcí letošního roku. Další jsou například pokračování záměny stabilního hasicího zařízení, výměna pojišťovacích ventilů parogenerátorů, obnova pláště chladicí věže číslo 5 nebo implementace technických opatření tzv. Životně důležitých prostor na dieselgenerátorových stanicích,“ upřesnil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

  • Facebook
  • Twitter