Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Brodský tyfový hřbitov díky skautům ožívá

/
/
/
1150 Zobrazení



Havlíčkobrodští skauti se o víkendu pustili do čištění unikátního židovského tyfového hřbitovu, který se nachází v lesíku uprostřed pole jen několik stovek metrů od severního okraje Havlíčkova Brodu, kousek za novým městským hřbitovem.

Myšlenky na záchranu a zviditelnění hřbitova přinesli nezávisle na sobě brodští skauti i výbor pro cestovní ruch na podzim loňského roku.
„Museli jsme jednat se Židovskou obcí v Praze, abychom získali písemný souhlas s úklidem hřbitova. Pak jsme řešili s městem odvezení toho materiálu, který jsme my dneska uklidili. K tomu by mělo dojít na podzim,“ uvedl Filip Prokop, skautský oddíl Klikaři Havlíčkův Brod.
Přes nepřízeň počasí se do úklidu zapojila řada skautů z několika oddílů. Celkem se sešla patnáctka dobrovolníků.
„Je to pro dobrou věc, mám rád historii, takže mě zajímalo taky, jak to tady bylo. Kdysi jsem tady byl jako malý s tátou. Věděl jsem, že je tady hřbitov, ale nic jsem o něm nevěděl,“ doplnil důvod své účasti Matěj Moučka.
„Samozřejmě jsme chtěli udělat dobrý skutek. Jsme skauti, tak se snažíme pomáhat, kde se dá a hledáme různé příležitosti a možnosti jak se zapojit do obnovy třeba takové památky,“ dodala další dobrovolnice Michaela Marousková
Do budoucna by chtěli u této památky postavit informační tabuli. Jednají se zástupci města, zda by ke hřbitovu mohla vést nezpevněná cesta pro pěší.

  • Facebook
  • Twitter