Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img
/
/
/
270 Zobrazení



Muzeum Vysočiny Jihlava pořádá ve čtvrtek 14. září v 17.00 v muzejním Malovaném sále přednášku Jana Vondráka nazvanou Mayská říše, mayský kalendář a záznamy astronomických pozorování.

Přednáška bude věnována právě mayskému kalendářnímu systému, odvození vztahu mezi mayským a naším datováním a hlavně mayským záznamům astronomických pozorování, která jsme k tomuto účelu v průběhu uplynulých desetiletí využili. Jako zdroj těchto informací jsme použili Drážďanský kodex, jeden z pouhých čtyř zachovaných mayských písemných památek. Ten právě obsahuje nečekaně velké množství těchto záznamů a stále nové a nové v něm objevujeme.

Na území dnešního Mexika, Guatemaly, Belize, severozápadního Salvadoru a západního Hondurasu se v průběhu tisíciletí formovaly významné indiánské kultury. Mezi nimi vyniká zejména kultura mayská. Její vývoj od prostých vesnic až po velkolepá chrámová města probíhal obdobně jako u jiných indiánských kultur Mexika. Od nich se ale liší především v oblasti duchovní kultury, ve které Mayové dosáhli úrovně, jež překonala jejich jednoduché technologické možnosti. Mayové vytvořili systém hieroglyfického písma a složitého kalendáře. Vynikající jsou také výsledky jejich astronomických pozorování, případně výpočtů, týkajících se sledování průběhu tropického roku, stanovení délek synodických oběhů všech viditelných planet, určení dob jejich vzájemných poloh a konjunkcí, maximálních elongací Merkuru a zatmění Slunce.

Přednáška je věnována zesnulému Bohumilu Bőhmovi, který stál u zrodu těchto studií od samého počátku a z jehož zachovaných poznámek stále čerpáme.

Přednášku pořádá Muzeum Vysočiny Jihlava ve spolupráci s Jihlavskou astronomickou společností a Pobočkou Vysočina České astronomické společnosti.

  • Facebook
  • Twitter