Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

10 dnů po volbách. Jednání o koalici v Brodě se protahují

/
/
/
1106 Zobrazení



Před čtyřmi lety se koalici na havlíčkobrodské radnici podařilo dohodnout doslova pár hodin před prvním jednáním zastupitelstva. A ani letošní povolební jednání zatím nejsou zrovna rychlá. Nově zvolení zastupitelé navíc ohledně jejich vývoje nejsou příliš sdílní.

O uplynulém víkendu prakticky všichni přední havlíčkobrodští politici vyrazili do nizozemského Brielle na oslavy 35. výročí partnerství mezi oběma městy. Den po uzavření volebních místností přitom od nových zastupitelů zaznívalo: než budeme odjíždět, koalici chceme mít domluvenou.

Nestalo se. Druhý termín zněl: až se vrátíme z Brielle, vše domluvíme. Ani to se ale nepovedlo. Teď tedy místní politici hovoří jako o nejpravděpodobnější variantě o konci tohoto týdne.

Co je však zásadnější. Kdo s kým by mohl v Brodě vládnout, nevíme. Zatímco po minulých volbách všichni zastupitelé s novináři ochotně mluvili – a co víc – navzájem se mezi sebou obviňovali, kdo koho obešel nebo podvedl, letos si naordinovali mediální mlčení.

Od zdrojů, které serveru Vysočina-news v minulosti poskytovaly oficiální i neoficiální informace, letos registrujeme většinou mlčení. V lepším případě slyšíme mnoho neříkající fráze, že jednání pokračují.

Jediná indicie

Alespoň drobnou indicií by snad mohlo být včerejší vyjádření šéfa brodského ANO Vladimíra Slávky pro Mladou frontu dnes. „Pomalu se to nějakým směrem vyvíjí, ale zatím nemohu být konkrétní. Ještě nás další jednání čekají,“ řekl Slávka.

Z toho lze s největší pravděpodobností dovodit, že právě ANO by mělo v brodské městské radě zůstat i v začínajícím volebním období. Nejpravděpodobnější variantou je tak dál pokračování koalice ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD. Ta by měla v 25členném zastupitelstvu většinu 16 hlasů. Teoreticky by tak mohla vzniknout i buď bez TOP 09, nebo bez ČSSD.

Starostou by v takovém případě mohl být buď už zmíněný Slávka, případě volební lídr ODS Zbyněk Stejskal, a možná je i alternativa, že by na postu starosty nakonec zůstal Jan Tecl – i když tuto variantu před volbami odmítal.

Další možnosti

Ve hře je i široká koalice, do které by se kromě ANO a ODS mohli zapojit například lidovci nebo případně regionální uskupení Společně pro Brod a Broďáci. Jejich lídr Jan Schwarz ale spolupráci s ANO už dříve odmítl.

A definitivně vyloučená stále není ani varianta, že by se ANO a ODS na povolební spolupráci nedomluvily. V takovém případě by se hnutí ANO partneři hledali jen velmi těžko. Naopak občanští demokraté by mohli vytvořit koalici podobnou té vládní – tedy s lidovci, TOP 09, Piráty a jedním nebo oběma místními sdruženími – tedy s Broďáky nebo s Společně pro Brod.

Prakticky jasné také zůstává, že do povolební aritmetiky v Brodě nezasáhnou SPD a KSČM. O spolupráci s nimi totiž aktuálně nikdo nestojí.

  • Facebook
  • Twitter