Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Výtvarník Radomír Dvořák vytvořil sokola pro budovu klubu Oko v Brodě

/
/
/
3174 Zobrazení



Tělocvičná jednota Sokol Havlíčkův Brod pořádá v pátek 1. června od 16.00 slavnostní odhalení makety sokola od havlíčkobrodského výtvarníka Radomíra Dvořáka na objektu bývalé sokolovny a nynějšího klubu Oko na Smetanově náměstí čp. 30 v Havlíčkově Brodě. 

Socha Sokola se vrací na průčelí historické budovy z roku 1905 po desítkách let. Zmínka o tělocvičné jednotě Sokol v Havlíčkově (dříve Německém) Brodě se datuje do roku 1878, kdy uspořádal Sokol v slavnostní pochodňový průvod na počest návštěvy královéhradeckého biskupa. Tehdy byl zařazen do Župy Havlíčkovy, kde působí dodnes.

Původní socha sokola na budově, archiv Sokol Havlíčkův Brod

V roce 1905 si Tělocvičná jednota Sokol nechala u stavitelů Františka a Otakara Liškových postavit patrovou budovu se zdobnou historizující fasádou a vrcholovou plastikou Sokola, umístěnou na vrcholu průčelí střechy. Jednalo se o budovu v podobě antického chrámu, nejdříve využívanou jako tělocvičnu, následně jako kulturní sál. Během první světové války posloužila jako lazaret. V 60. letech stát budovu znárodnil, provedl rekonstrukci a otevřel v objektu kino Oko, jehož nový název stále připomínal starou sokolovnu. Po pádu komunismu byla budova vrácena Sokolu Havlíčkův Brod. V současné době budovu využívá pro kulturní účely jako klub Oko Orel jednota Havlíčkův Brod.

V roce 2017 proběhla celková rekonstrukce uličního průčelí, které navrátilo objektu jeho původní historizující podobu. Na opravu fasády výrazně přispělo téměř jedním milionem korun město Havlíčkův Brod, finančně se podíleli Kraj Vysočina, TJ Sokol a Orel Havlíčkův Brod, který financoval vnitřní přestavbu.

Model sokola od Radomíra Dvořáka, archiv Sokol Havlíčkův Brod

„Nápad dozdobit průčelí střechy maketou sokola a vrátit tak budově její téměř původní podobu měl brodský patriot sochař Radomír Dvořák, který bez nároku na honorář vymyslel stávající podobu sokola. Jedná, a možná je to škoda, o teprve druhou výraznější expozici Radomíra Dvořáka ve městě. Na vlastním zhotovení Sokola se podílela firma ACO Industries, k. s., Přibyslav, která dodala materiál a Stanislav Rýpal ze Štoků, který vyrobil nerezového sokola podle modelu Radomíra Dvořáka. Jako problém se ukázalo upevnění sokola v takové výšce, ale nakonec jsme našli odvážného muže, Ondřeje Pavlase, který sokola namontoval a odhalí. K instalaci bylo potřeba povolení stavebního úřadu a památkářů,“ popisuje realizaci staronové ozdoby budovy Petr Pavel, starosta Sokol Havlíčkův Brod.

  • Facebook
  • Twitter