Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Otakar Lebeda v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě

/
/
/
1047 Zobrazení



Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě pořádá ve čtvrtek 24. května v 17.00 vernisáž výstavy Otakar Lebeda (1877-1901), představí tvorbu jednoho z nejnadanějších žáků krajinářské školy Julia Mařáka na pražské Akademii.

„Na výstavě je Lebedova malířská tvorba, vzniklá v rozmezí pouhých devíti let, prezentována výběrem více než 50 prací zapůjčených z veřejných galerií i ze soukromých sbírek. Velká část vystavených obrazů jsou studentské práce namalované v letech 1892-1897 v Mařákově krajinářské škole, další pak z jeho cest po Čechách a z Francie. Koncepce výstavy sleduje autorovu krátkou cestu od počátečního realismu k náladovým krajinám, přes impresivní malbu až k závěrečnému příklonu k expresi ve figurálních motivech.
V porovnání s poslední velkou retrospektivní výstavou Otakara Lebedy, kterou uspořádala Národní galerie v Praze v roce 2009, je samozřejmě tato expozice svým rozsahem spíše komorní, ale je zde představeno několik dosud nevystavených Lebedových obrazů a drobných studií ze soukromých sbírek, které byly ještě v době konání zmíněné pražské výstavy neznámé a veřejnosti nepřístupné,“ uvedla k výstavě její kurátorka Jana Bojanovská.

Výstava je přístupná pro zájemce do neděle 26. srpna. Komentované prohlídky se uskuteční v pátek 8. června v rámci Galerijní noci a v úterý 21. srpna vždy v 17.00.

 

  • Facebook
  • Twitter