Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na operaci šedého zákalu nemusíte do Brna. Zákroky provádí oční v třebíčské nemocnici

/
/
/
2052 Zobrazení



Šedý zákal vzniká obvykle přirozeným stárnutím čočky. Postihuje každého druhého člověka ve věku nad 65 let. Zamlžené a rozostřené vidění, které je touto nemocí způsobeno, se však dá řešit operací. Na tento zákrok není potřeba jezdit daleko. Provádějí ho v třebíčské nemocnici. Jedná se o ambulantní zákrok.
Podle slov primářky očního oddělení Nemocnice Třebíč Jitky Jourové Šalomounové pacient ráno přijde, dopoledne podstoupí operaci, která trvá 15-20 minut a odpoledne odchází domů.

Jaké obtíže šedý zákal neboli katarakta způsobuje?
Způsobuje zamlžené a rozostřené vidění, zkreslené barevné vnímání, zhoršení vidění zejména v noci a za šera a dvojité nebo trojité vidění při pohledu jedním okem. Dochází k tomu, že se čočka v oku zakalí a pomoci může jen operace, tedy výměna čočky.

Kdo patří mezi vaše potenciální pacienty?

Jsou to lidé středního a vyššího věku. Šedý zákal se však objevuje také častěji u diabetiků, po úrazu oka, při revmatoidním onemocnění, při dlouhodobém užívání některých léků a působením UV záření.

Operace šedého zákalu hradí pojišťovny?
V třebíčské nemocnici pojišťovny hradí operaci i nitrooční čočky. Pacienti nemusí jezdit jinam, ale stačí do Třebíče. Příznivá je také čekací doba. Od objednání k operaci uplyne zhruba měsíc, měsíc a půl. S termínem se snažíme pacientovi vyjít vstříc.

Můžete nám konkrétněji přiblížit postup operace a výměny čočky?
Zákrok se provádí ambulantně při lokálním znecitlivění. Zakalená čočka je odstraněna přes malý řez (2,4 mm) na okraji rohovky a je nahrazena nitrooční čočkou, která je implantována přes stejný řez. Čočky jsou monofokální, asférické, se žlutým filtrem, který chrání sítnici před UV zářením. Jsou to čočky, které když člověku naimplantujeme, tak do dálky vidí bez brýlí, ale na čtení si musí pomoci brýlemi. Poskytují lepší kontrast pro takzvané vidění za šera a snižují oslnění.

Jak dlouho trvá operace?
To záleží na stavu šedého zákalu. Většinou se jedná o 15-20 minut. Pokud už je čočka hodně tvrdá a pacient už skoro nevidí, tak se délka operace prodlužuje.

Jak je náročná rekonvalescence?

Oko je dva dny pod obvazem. Do oka si musí pacient kapat kapky a dávat mast. Neměl by vykonávat žádnou fyzicky náročnou práci. Pokud nejsou žádné komplikace, tak se člověk zapojí velmi rychle do normálního života. Nicméně celková doba rehabilitace zraku po operaci je 2-3 měsíce.
Sledujete vývoj této nemoci očí? Narůstá počet lidí, co za vámi chodí s tímto problémem?
Je to nemoc, která se týká pacientů staršího věku. Nevím, jestli se dá říct, že narůstá počet pacientů, ale dříve se operovalo, až čočka uzraje. Dnes se operuje hned, jakmile kalící se čočka zhoršuje vidění, které nejde upravit brýlemi. I mladší ročníky se dostávají k této operaci.

Kolik zákroků provedete ročně v třebíčské nemocnici?

Za rok provedeme asi kolem 800 operací šedého zákalu.

Závěrečná otázka. Jaká je prevence šedého zákalu?

Účinná prevence neexistuje. Je však dobré chránit si oči před UV zářením a při zhoršení zraku navštívit očního lékaře, který indikuje případnou operaci. Je však nutno zdůraznit, že oko je složitý orgán a že zhoršené vidění může být způsobeno i jinými očními onemocněními, zejména sítnice a zrakového nervu.

  • Facebook
  • Twitter