Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Humpolci zmizely nebezpečné autobusové zastávky

/
/
/
1015 Zobrazení



Prosklené autobusové zastávky v Humpolci už nebudou nebezpečné pro ptáky a čížek lesní na fotografii by měl být jejich poslední obětí. Nově jsou polepené barevnými samolepkami, které opeřence upozorní na sklo, které je pro ně jinak takřka neviditelné.

Čížek po nárazu do zastávky v Humpolci, foto Pavel Koubek

Většina prosklených autobusových zastávek ve městech i obcích na Vysočině představuje smrtelné nebezpečí pro volně žijící ptáky. „Dá se říct, že čím je prosklená zastávka více naleštěná, tím je pro ptáky nebezpečnější,“ vysvětluje ochránce přírody Pavel Koubek. Naleštěné sklo ptáci nevidí a př i letu pro ně představuje smrtelnou překážku. Velice málo na tom změní osamoceně nalepené siluety dravých ptáků. Většina lidí se domnívá, že nalepením jedné siluety na stěnu zastávky je problém vyřešen, ale tak tomu není.
„Je to pro ně pouze bod, kterému se vyhnou, a k nárazu dojde kousek vedle,“ vysvětluje Pavel Koubek. To, že se kolem prosklené plochy nepovalují tělíčka mrtvých ptáků neznamená, že na nich nehynou. Poranění práci jsou schopní se od zastávky vzdálit a uhynout v úkrytu. Především však domácí kočky, kuny a další predátoři přišli na to, že kolem těchto ploch se často najde bezpracná kořist a místa kontrolují. Řešení j e několik v podobě nejrůznějších samolepek, kterými se sklo hustě polepí. „Dnes už existují i UV samolepky, které jsou pro lidské oko takřka neviditelné, ale ptáci je vidí velice dobře“, představuje Pavel Koubek další možnost řešení, které bylo na několika zastávkách použito i v Humpolci. Jedná se o investici několika stokorun na jednu zastávku, která může zachránit mnoho ptačích životů. „Humpolec je ale bohužel jedním z mála měst v kraji, kde se to zatím podařilo,“ dodává Pavel Koubek.

  • Facebook
  • Twitter