Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

ZUŠ Jihlava pořídila unikátní hudební nástroj claviorganum

/
/
/
1211 Zobrazení



Claviorganum, hudební nástroj, který nemá v uměleckých školách v České republice obdobu. Unikátní nástroj škola oficiálně představila veřejnosti, za přítomnosti vedení školy a zástupců města byl nástroj požehnán kaplanem od kostela sv. Jakuba Většího.

„Neřekl bych, že je to ojedinělý nástroj. Je jediný,“ vtipně uvedl svoje dílo varhanář Martin Bednařík z Tišnova, který na postavení nástroje pracoval tři roky.

Nejprve vzniklo dvourejstříkové cembalo podle barokní předlohy historického nástroje z dílny holandského stavitele Andrease Ruckerse z roku 1637. Cembalo vyniká kvalitou provedení, ušlechtilým tónem a barvou zvuku.

V druhé fázi se stavěly malé varhany. Prioritou nástroje je ušlechtilý zvuk a precizní ovládání. Technickou zvláštností je možnost snadného vyjmutí spodního manuálu (klaviatura i s píšťalami) a jeho následné použití jako přenosný samostatný nástroj k doprovodu i sólové hře (varhanní pozitiv).

„Při návrhu cembala a varhan se naskytla příležitost technicky upravit oba nástroje tak, aby byla možnost je spojit v tzv. claviorganum. Jedná se o dvoumanuálový nástroj, který má na jedné klaviatuře cembalové tóny (struny) a na druhé varhanní tóny (píšťaly). Tyto barevně odlišné zvuky lze potom jakkoliv kombinovat mezi sebou,“ popsala jedinečný nástroj, který nemá v žádné umělecké škole v ČR obdobu, ředitelka školy Dana Fučíková.

Pořízení výjimečného hudebního vybavení v hodnotě bezmála 1,5 milionu korun podpořila radnice. „Věřím, že nástroj bude přinášet užitek a radost jak učitelům a žákům, tak posluchačům. Pomůže k výchově budoucích hudebníků, nebo dokonce virtuózů, je to smysluplná investice,“ řekl náměstek primátora Jaromír Kalina a k pobavení přítomných vysvětlil svoji přítomnost jako zástupce radnice: „Jsem jediný náměstek, který umí na něco hrát.“

Kaplan od kostela sv. Jakuba Většího P. Hyacint OPraem při žehnání připomněl, že varhany mají sloužit. „A když na ně někdo hraje a někdo poslouchá, pak se jejich smysl naplní.“ Zvukové i technické možnosti nástroje pak přítomným představil a komentoval varhaník Petr Sobotka.

  • Facebook
  • Twitter