Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Stingův kytarista zahraje na benefici v Pacově

/
/
/
628 Zobrazení



Dominic Miller, kytarista po desetiletí nerozlučně spjatý se Stingem, zahraje po letech opět v České republice. V rámci Silent Light Tour zahraje v Brně a v Praze, ale  v sobotu 2. června, bude hlavní hvězdou benefice v Pacově. Právě v tomto malém městě se v roce 2014 Miller objevil u nás vůbec poprvé bez Stinga a s vlastní kapelou.

Tehdy byl součástí hudebního festivalu Pacovský poledník a na jednom pódiu se mimo jiné setkal s Danem Bártou a Illustratosphere. O rok později přijel do Pacova na letní festival znovu. Tentokrát v doprovodu belgického baskytaristy Nicolase Fiszmana. Kromě koncertu uspořádal pro své příznivce i kytarový workshop.

„Jsme nesmírně rádi, že se tento vynikající kytarista, a přitom velmi skromný člověk, opět vrací k nám do Pacova,“ uvedla Jana Hrušková, organizátorka benefice. „Další ročník festivalu se uskuteční až na sklonku srpna, ale červnová akce bude zajímavým bonusem pro všechny naše fanoušky nebo i pro ty, kteří nebudou mít čas navštívit Millerovy koncerty v Brně a v Praze. U nás si navíc mohou kromě Dominica s kapelou poslechnout i další zajímavé interprety,“ dodala Jana Hrušková.

Dan a Dominic, archiv pořadatelů

Benefice se uskuteční pouhý den po mezinárodním dni dětí. Organizátoři se proto rozhodli věnovat ji dětem, které musely opustit své domovy kvůli válečným konfliktům. „Dominic Miller vystoupí bez nároku na honorář, a i ostatní účinkující přijedou především proto, aby podpořili naši myšlenku. Uvědomujeme si, kolik radosti hudba může lidem dávat. Rozhodli jsme se, že výtěžek z benefice předáme organizaci Člověk v tísni. Ta za peníze nakoupí drobné hudební nástroje pro děti. Z naší strany je to jen symbolická podpora a snaha reagovat na současnou situaci v oblastech, kde se mnoho let válčí. Vnímáme to citlivě zvlášť v dnešní době, kdy se z různých míst mezi lidmi šíří strach a atmosféra v naší společnosti se vyznačuje převážně negativním postojem vůči migrantům. Chceme tímto gestem vyjádřit podporu a sounáležitost hlavně s dětmi, které jsou bezbranné a ve válečných konfliktech se ocitají zcela nevinně,“ vysvětlila organizátorka akce.

Stingova kytaristu v Pacově doprovodí baskytarista Nicolas Fiszman a bubeník Miles Bould. Na benefici se dále představí blues crossoverové power trio The Bladderstones, slovenští Longital a známý karikaturista Mirek Kemel s hercem Vladimírem Javorským. Součástí benefice bude vystoupení dětského Dismanova rozhlasového souboru a v jejich podání zazní slavné Here Comes The Sun od Beatles. Tuto skladbu, jako symbolické poselství dětem, zazpívají společně s diváky a všemi účinkujícími.
Pokud nemůžete tuto výjimečnou hudební událost osobně navštívit v Pacově, záměr benefice lze podpořit na: www.smsticket.cz.

Dominic Miller (58)
Narodil se v Argentině irsko-americkému páru, studoval v Anglii a žije ve Francii. Miller pochází z hudebně založené rodiny, na kytaru hraje od svých 11 let. Vystudoval bostonskou Berklee College of Music a především londýnskou Guildhall School of Music and Drama.
V roce 1988 se podílel na několika nahrávkách bubeníka Milese Boulda (stejného Boulda, který dnes doprovází Millera na turné…) a dostal doporučení, aby participoval na albu Julie Fordham (Porcelain), které produkoval Hugh Padgham. Ten jej doporučil Phillu Collinsovi… a tady někde začala Millerova skvělá kariéra. S Collinsem nahrál album But seriously, které bylo nejprodávanějším albem let 1989/1990 a zahrnovalo celosvětový hit Another Day in Paradise. Od Collinse už vedla cesta ke Stingovi, s kterým je Miller nerozlučně spjat od alba Soul Cages, tedy od roku 1991.
Kytarista Dominic Miller spojuje to nejlepší ze starého i nového kontinentu. Na svých sólových albech umně míchá žánry a promítá do nich všechny své vlivy, ať už se to týká typického anglického folku, amerického R&B, latinskoamerické rytmiky, progresivního rocku, francouzského šansonu či arabské melodiky.
Miller patří k nejlepším rockovým kytaristům všech dob, ale po slávě moc netouží. Naopak, vedle práce se Stingem sice natáčí své vlastní desky, ale nejde o nic bombastického, většinou jsou to jen instrumentální skladby. Přiznává, že nejvíce jej ovlivňuje Sting, především smyslem pro harmonii, ale i stylem skládání textů a písní. „Zkouším to samé aplikovat do své instrumentální hudby. Vyjadřuji se pomocí hudebních aranžmá,“ netají se Miller.

Silent Light Tour 2018
První sólovou desku Dominic Miller vydal v roce 1995 (First Touch). Původně na ní chtěl spolupracovat s nejlepšími studiovými muzikanty z celého světa, s velkými hudebními esy, ale nakonec ji celou natočil sám.
Poslední, v pořadí jedenáctá sólová deska pod názvem Silent Light, je inspirovaná mimo jiné i Egbertem Gismontim a Patem Methenym. Je klasická, má trochu americký feeling, ale umně pracuje s tichem i atmosférou, což předznamenává už úvodní What You Didn’t Say nebo atmosférická Water.

Turné k nové desce Silent Light začalo v dubnu a skončí 15. června v Madridu.

  • Facebook
  • Twitter