Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Želivským klášterem provedou návštěvníky postavy z dávné historie

/
/
/
1164 Zobrazení



Zažij historii na vlastní kůži, tak by se dala shrnout pozvánka na netradiční hrané prohlídky do želivského kláštera. Národní kulturní památka ožije historickými postavami, které návštěvníky zavedou do časů zapomenutých, a návštěvníci tak budou moci zažít významné události kláštera Želiv.

Během prohlídky bude možné potkat několik reálných historických postav. Návštěvníci se tak setkají s biskupem Otou, knížetem Soběslavem z rodu Přemyslovců, Burianem Trčkou z Lípy nebo Janem Blažejem Aichelem- Santinim a dalšími postavami, které se zapsaly do historie želivského kláštera.
Prohlídka je určená pro velké i malé návštěvníky a trvat bude kolem 90 minut. Na výrobě kostýmů se podílel i nejvyhledávanější kostýmní výtvarník v ČR Roman Šolc.
Více o tom, co návštěvníky čeká, prozradil režisér hraných prohlídek Michal Hájek.

Zažít historii na vlastní kůži, jak se zrodil tento nápad?
Sám vím, jak jsou některé klasické prohlídky nudné, proto jsem minulý rok realizoval historicky první hranou prohlídku kláštera, která přilákala více jak 500 návštěvníků. Úplně stejná situace se opakovala i na Vánoce. Během plánování letošní sezony jsme vymysleli prohlídky, kde návštěvník zažije historii na vlastní kůži. A zároveň zažijí historii od založení kláštera až po jeho obnovu Janem Blažejem Santinim- Aichelem.

Kolik lidí se podílí na celé této akci?
Je nás okolo dvaceti, když počítám i různé pomocníky v zákulisí nebo přípravný team. A nesmíme opomenout i alternace herců a zázemí, které nám tvoří Ivana Fridrichová společně s mojí maminkou, která se také podílí na prohlídkách. My jsme totiž jedna velká rodina!

Jak dlouho trvalo vymyslet scénář a vše podrobně naplánovat?
Práce na scénáři vznikala průběžně asi od listopadu do dubna. Scénářem se snažíme přiblížit historickým událostem a některé informace bylo těžké nalézt. Plánování a přípravy, to byla opravu legrace. Je to ta část, kdy vám chodí hodně balíčků s kostýmy od švadlen, doplňky a mnoho dalších věcí pro prohlídku. Samotné zkoušení bylo opravdu super. Jsme už sehraný tým, a tak každý ke své postavě přinese něco nového a tak trochu svého a díky tomu vzniknou úžasné charaktery postav, které návštěvník může spatřit pouze v Želivě.

Nějaká vtipná historka z prohlídek?
Ano, hned několik. Myslím, že nejvíce vtipná situace byla, když během scénky, kde ukazujeme morovou ránu z 16 století, vyběhl náš herec v kostýmu člověka postiženým morem s křikem na jednoho z návštěvníků, ale to jsme nevěděli, že jde o řeckého velvyslance a rovnou celou delegaci. Takže si dokážete představit, jak se tvářili…

Co tedy všechno návštěvníky během prohlídky čeká?
Zábavná cesta do historie, která je vhodná i pro děti. A návštěvníci se nemusí bát, že jde čistě o prohlídku pro skupinky křesťanů. Prohlídky jsou určené všem, kteří chtějí zažít historii na vlastní kůži.
Zájemci se například dozví, že v klášteře existuje takzvaná obláčková místnost, která slouží k přijímání nových bratrů do řádu. I tohle mohou návštěvnici vidět na vlastní oči. Nebo jim průvodci přiblíží přestavbu kostela Janem Blažejem Santinim- Aichelem.
Zažijete historii od založení kláštera až po jeho obnovu, což je více jak čtyři sta let kláštera. Nesmím opomenout, že na konci každé prohlídky probíhá focení s herci v kostýmech, kdy si můžete vytvořit stylovou památku na klášter Želiv.

Jaké další podobné akce mohou zájemci do konce roku ještě zažít?
Ano, samozřejmě, pro letošní rok se chystají i návštěvníky oblíbené prohlídky při svíčkách, duchovní obnovy, dětské akce a koncerty. Stačí, když budete sledovat stránky www.zeliv.eu a vše se včas dozvíte.

Foto: Jan Šimůnek

  • Facebook
  • Twitter