Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zdravotní sestra domácí péče: Nejtěžší pro mě je vidět lidi, kteří by strašně stáli o to nebýt sami, a jsou

/
/
/
279 Zobrazení



Domácí zdravotní péče (DZP) poskytuje péči nemocným na Jihlavsku už přes třicet let. Je nejstarší službou Oblastní charity Jihlava, která funguje už od roku 1992. Zdravotní sestry poskytují službu v Jihlavě, Kamenici u Jihlavy, Lukách nad Jihlavou, v Kostelci u Jihlavy, Janštejně a v jejich spádových oblastech.

Zdravotní sestry navštěvují pacienty v jejich domácím prostředí. Nemocní mají k sestřičkám důvěru. Je to mnohdy jediný člověk, kterého za celý den potkají. Je to služba terénní. Sestry najedou denně desítky kilometrů. V minulém roce 14 sester DZP pečovalo o 890 pacientů, u kterých vykonaly celkem 40 887 návštěv.

„Práce je to různorodá. Ráda se starám o nemocné lidi. V domácí péči je to takové pestré a to mě na tom nejvíce baví. Jsem vlastně stále venku a na cestách. Pracovala jsem nějaký čas i v nemocnici, ale vadilo mi, že jsem tam byla zavřená jako lev v kleci,“ říká s úsměvem Tereza Matějíčková, jedna ze sester Domácí zdravotní péče.

Nemocní, o které se služba DZP stará, jsou různého věku i diagnóz. „Měli jsme i děti s postižením, po dětských obrnách apod., kvadruplegiky, paraplegiky, staré, mladé a v různých fázích nemoci,“ uvedla Tereza Matějíčková. „Většina pacientů je v dočasné péči. Potřebují například převazy po operacích – rána se pak zahojí a ukončí se péče. Nebo provádíme rehabilitaci. Ukončíme pak péči po rozcvičení člověka. Máme ale i dlouhodobé pacienty – například pána, který je v naší péči už 20 let. Tady denně provádíme specializovanou péči o kvadruplegika (pozn. kvadruplegie je úplné ochrnutí všech čtyř končetin). Pak máme například starší lidi, kteří potřebují aplikovat inzulín a nezvládnou to sami. Mohou mít artrózu, takže nemají dobrou jemnou motoriku, nebo mají nějaký handicap či demenci. Tam potom také chodíme dlouhodobě,“ upřesňuje dále Tereza Matějíčková.

Pacienti referují o péči zdravotních sester

Paní Vladislava je po operaci žlučníku a návštěvy zdravotní sestřičky si moc pochvaluje. Při rehabilitaci – chůzi po schodech – říká: „Sestřička mě rozchodila. Dělá mi i převazy. Jsem ráda, že za mnou obden chodí, můžu být doma a nemusím nikam docházet.“

Další pacientka, která trpí osteoporózou, po které má prý doslova zničená záda, si musí denně navlékat na končetiny i pas speciální bandáž. „Mám potvrzení od lékaře, že to musím mít na sobě každý den. Bez pomoci sestřičky bych to sama nenatáhla,“ sděluje paní.

Paní Stanislava potřebuje denně ošetření nohou po bércových vředech a tzv. růži. „Sestřička je na mě hodná a trpělivá, všechno mi vysvětlí. Dřív jsem nosila boty, které ladily s oblečení, teď už to nejde,“ povzdechne si paní. „Bez té obsluhy to holt už nepůjde. To si nedovedete představit, jak mi tohle pomohlo,“ pochvaluje si paní denní převazování nohou sestřičkou.

Domácí zdravotní péči využívá i pan Ing. Vratislav Výborný, který se potýká s vážnou nemocí. „Sestřičky za mnou jezdí obden od prosince loňského roku, kdy mě přeložili z nemocnice do domácí péče. Výborné je, že můžu být doma. Nedokážu si představit, že by nejezdily. Zvykl jsem si na to. Sestřičky mi péči zajistí a nemusím ležet v nemocnici,“ pochvaluje si péči pan Výborný. Pečuje o něj i manželka. Částečně převazuje a stará se prý o všechny hadičky: „Vyčistím a dám novou náplast. Několikrát jsme to udělaly spolu se sestřičkou a pak už jsem to zvládla,“ uvedla paní Výborná. „Nestydím se za to, že využívám tuhle službu. Sestřičky chválím a jen doporučuju jejich službu všem, kdo to potřebují,“ řekl s povděkem pan Vratislav.

Domácí péče není jen o samotných zdravotních výkonech

Důležitou součástí služby Domácí zdravotní péče je kromě zdravotní péče i edukace rodiny a blízkých, kteří se o nemocné starají. „Někdy se u pacientů zdržím déle, než trvá ošetření. Rodina a blízcí třeba potřebují s něčím poradit, prokonzultovat, zaedukovat. Vše si průběžně zapisuji do dokumentace – měření tlaku, převazy, ale i ty konzultace,“ popisuje svou práci Tereza Matějíčková.

Zdravotní sestry domácí péče se musí kontinuálně vzdělávat. „Musíme se vzdělávat ze zákona a vyžaduje to i pojišťovna. V domácí péči musíme mít vzdělání všestranné a i velmi specializované. Musíme mít kvalifikaci na venózní porty, na peritoneální dialýzu a další specifické věci. Každý rok musíme mít školení první pomoci,“ sdělila Tereza Matějíčková.

Na této práci je pro Terezu nejhezčí pestrost, nejednotvárnost práce a možnost být venku v terénu. Nejtěžší je prý vidět opuštěnost některých lidí, které navštěvuje: „Když vidím osamělé staré lidi, kteří by strašně stáli o to nebýt sami, a jsou. Žijí kolikrát i v hrozných podmínkách… Tak to je hodně vysilující a psychicky náročné.“

Péče zdravotních sester v domácím prostředí je tedy náročná, ale i krásná smysluplná a naplňující.
Domácí zdravotní péče Oblastní charity Jihlava je tu pro seniory, osoby s dlouhodobými zdravotními problémy, jejich rodiny a blízké. Služba umožňuje dlouhodobě nemocným a starým lidem důstojný život ve svém domově. Je indikována ošetřujícím lékařem a hrazena veřejným zdravotním pojištěním. Poskytují ji kvalifikované zdravotní sestry ve spolupráci s ošetřujícím lékařem, lékaři specialisty a rodinou.

  • Facebook
  • Twitter