Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Výstava amatérských fotografií Zbyňka Hobzy v Jaroměřicích nad Rokytnou

/
/
/
818 Zobrazení



Od 24. ledna je ve výstavních prostorách Špitálu Jaroměřice nad Rokytnou přístupná nejširší veřejnosti nově nainstalovaná Výstava amatérských fotografií Zbyňka Hobzy, tvořená padesáti snímky nočních scén, v nichž fotografa zaujaly především světelné objekty na rozhraní světla a stínů, které podbarvuje měkké světlo.
Náměty pro vystavené fotografie hledal Zbyněk Hobza zejména v Jaroměřicích nad Rokytnou (barokní jaroměřický zámek, věže chrámu sv. Markéty, náměstí Míru se sloupem Nejsvětější Trojice, kašnou a radnicí aj.) a v přilehlých obcích a jejich nejbližším okolí (Dukovany se zámkem a Jaderná elektrárna Dukovany, Dalešice a přehradní nádrž Dalešice, Horní Újezd, Hrotovice a Valeč).
Část vystavených snímků pořídil v centru Jihlavy, které pravidelně navštěvuje. Na výstavě jsou k vidění zimní podvečerní snímky Masarykova náměstí s přilehlými ulicemi Benešovou a ulicí Matky Boží s městskou branou a dále dvou významných sakrálních míst – dnes římskokatolického kostela sv. Ignáce z Loyoly v severním rohu Masarykova náměstí a římskokatolického kostela sv. Jakuba Většího na Jakubském náměstí.
Fotografie na výstavě vznikly v období od srpna roku 2018 do ledna 2019.

Zbyněk Hobza se narodil v roce 1960 v Praze, kde prožil pětadvacet let svého života, několik následujících pak strávil na severu Čech, odkud pak zamířil na jihozápadní okraj Českomoravské vrchoviny. V moravských Jaroměřicích nad Rokytnou žije, zde a v nejbližším okolí má i svoji rodinu a své zázemí, okruh přátel a také místa, které má rád a která se stávají velmi často buď samotnými motivy k jeho tvorbě, nebo alespoň místy jeho tvůrčího myšlení.

Autor výstavy dokončuje poslední úpravy

Zachycení okamžiku života lákalo fotografa od mládí, jeho prvním fotoaparátem byl Pionýr. Během a po absolvování zemědělského odborného učiliště nahradil ovšem fotografování jinými koníčky a následně dalšími povinnostmi pracovními a rodinnými, ke své zálibě se pak znovu vrátil až v roce 2008, kdy si pořídil digitální fotoaparát CASIO.
Na amatérské úrovni se Zbyněk Hobza věnuje fotografování i dnes. Fotografuje většinou pro své přátele a známé, a protože se zajímá o společenské a kulturní dění v Jaroměřicích nad Rokytnou a jeho přilehlých obcích a účastní se takřka všech pořádaných akcí, velkou část jeho tvorby tvoří fotografická dokumentace a reportáže z těchto akcí. To ovšem neznamená, že by v jeho tvorbě nenašly umělecky zaměřené snímky, které si pořizuje čistě jen tak pro radost.

Zbyněk Hobza není zastánce přílišných grafických úprav fotografií. Navíc jako amatérský fotograf nepropaguje a ani nepoužívá technicky nejdokonalejší fotoaparáty, kterých je na našich trzích celá řada. O to s větší pečlivostí a precizností své snímky pořizuje a následně vybírá.

Výstava se nachází ve výstavních prostorách Špitálu

Výstava, kterou ve spolupráci s panem Zbyňkem Hobzou uspořádalo Město Jaroměřice nad Rokytnou, je přístupná v pravidelných návštěvních hodinách Špitálu až do 22. března 2019.
S fotografickou tvorbou Zbyňka Hobzy se jeho příznivci každoročně od roku 2012 setkávají i na Ohlédnutích ve fotografiích za uplynulý rok, které pořádá místní Klub seniorů. Letošní Ohlédnutí za rokem 2018 ve fotografiích se uskuteční 21. února od 16.00 ve Špitále Jaroměřice nad Rokytnou.

  • Facebook
  • Twitter