Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pomníky Velké války připutují na Vysočinu

/
/
/
678 Zobrazení



Národní památkový ústav v Telči připravil putovní výstavu Pomníky Velké války, zahájení proběhne v pondělí 4. února v 17.00 v Lannerově domě v Hradecké 6 v sídle Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči. Výstava bude otevřena v pracovní dny od 13.00 do 17.00 do pátku 15. února. Vstup je zdarma.

Oslavy 100. výročí vzniku samostatného československého státu a také ukončení útrap první světové války, která se kvůli svým strašlivým rozměrům nazývala a nazývá Velkou, doprovázely četné pietní akty, vzpomínkové akce a také prezentace odborného či popularizačního charakteru. Jednou z nich je výstava Pomníky Velké války, za jejímž zrodem, přípravou a vlastní realizací stojí územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Liberci. Premiéru si tato výstava odbyla při vernisáži 8. listopadu 2018 v Krkonošském muzeu v Jilemnici.

„Válečný konflikt přinesl potřebu důstojného uctění památky jeho obětí, proto začala už v jeho průběhu vznikat pietní místa na hřbitovech i na veřejných prostranstvích. Touto výstavou chceme vzpomenout na padlé vojáky, ale také poukázat na uměleckou hodnotu pomníků, mezi nimiž se nachází řada hodnotných realizací,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Pomník na Husově náměstí v Polné

Výstavu tvoří celkem 16 panelů, na nichž je prezentováno 28 pomníků a monumentů. Každé krajské pracoviště Národního památkového ústavu tedy nominovalo dva vybrané zástupce, jež autoři výstavy považovali buď za nejzajímavější, nejhodnotnější, v něčem unikátní, nebo je oslovil jejich pohnutý příběh.

„Vysočinu reprezentují pomník v Rynárci (Pelhřimovsko) a pomník padlých na Husově náměstí v Polné (Jihlavsko). Oba jsou dílem táborského sochaře Jana Vítězslava Duška (1891–1966), který byl jedním z nejvýznamnějších českých sochařů 30. let 20. století“, prozradil spoluorganizátor výstavy Miloslav Záškoda z telčského pracoviště NPÚ.

Jednoduchou kompozici rynáreckého pomníku tvoří kromě žulových bloků také reliéf zobrazující dívku – anděla vznášejícího se nad hroby padlých, z jejichž oběti byl zrozen mír. Výjimečnost pomníku spočívá v tom, že jsou zde zřejmé francouzské umělecké vlivy a zároveň je to jedna z prvních autorových realizací na Vysočině. Husově náměstí v Polné dominuje pomník padlých odhalený v roce 1929 a odrážející bouřlivé politické a společenské změny 20. století.

Výstava bude rovněž přístupná o víkendu 2. a 3. února od 14.00 do 18.00 v důstojných prostorách nově vybudované hasičské zbrojnice v Budkově (Třebíčsko). Navazuje na pietní akt, uskutečněný v Budkově 28. září 2018, a reaguje také na zvýšený zájem občanů o vlastní historii a na podobné akce, které přispěly k obnově pietních míst v okolních obcích.

  • Facebook
  • Twitter