Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vysočina hlásí 70 lidí v karanténě, 28 odebraných vzorků, přibývá omezení

/
/
/
1558 Zobrazení



Krajská epidemiologická komise Kraje Vysočina zasedala ve čtvrtek 12. března, podle Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina je v regionu sedm desítek lidí v karanténě, odebraných vzorků je 28 a první nakažený.

„Nemocnice Jihlava je v případě nutnosti připravena na pokyn centrálních orgánů zahájit vyhodnocení odebraných vzorků.
Pět krajských nemocnic na Vysočině nyní disponuje více než osmi desítkami infekčními lůžky, 53 dalších počet lůžek jsou krajské nemocnice připraveny vyčlenit v řádech hodin. Budou primárně a přednostně určeny pro nakažené s těžkým průběhem nebo zásadními zdravotními komplikacemi. V regionu je k dispozici více než sto připravených plicních ventilací,“ uvedla Jitka Svatošová, tisková mluvčí Krajského úřadu Kraje Vysočina, s tím, že hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek informoval o rozhodnutí vedení kraje nakoupit až deset tisíc kusů respirátorů typu FFP2, které budou sloužit především jako záložní rezerva Krajské záchranné službě Kraje Vysočina, nemocnicím a sociálním službám.

V současné době využívá Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina jednu výjezdní odběrovou sanitu Zdravotní záchranné služby Kraje Vysočina (ZZS). „Ta je v rozsahu Kraje Vysočina schopna v maximálním vytížení zajistit až deset odběrů denně. V případě nutnosti je ZZS připravena poskytnout pro odběry ještě jeden výjezdový tým. Zatím nebylo k tomuto kroku nutno přistoupit,“ dodala tisková mluvčí.

Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brod se uzavřela
„Krajská knihovna Vysočiny (KKV) se na základě prohlášení Bezpečnostní rady státu týkajícího se výskytu epidemie COVID-19 způsobené koronavirem SARS-CoV-2 je od pátku 13. března až do odvolání uzavřena. Opatření se týká také poboček KKV ZŠ Wolkerova, ZŠ Nuselská, Perknov.
Zrušeny jsou veškeré akce, stejně jako přednášky Univerzity volného času, budeme se je snažit zrealizovat v náhradních termínech.
Veškeré výpůjční lhůty a rezervace na dokumenty jsou automaticky prodlouženy o jeden měsíc,“ uvedla Jana Fialová z krajské knihovny.
V současné situaci nabízí knihovna registrovaným čtenářům využívání služeb knihovny z domova. Prostřednictvím portálů eReading a Flexibooks si mohou vypůjčit e-knihy, Naxos Music Library nabízí poslech více než 10 000 CD, multidisciplinární databáze EBSCOhost pak tisíce plných textů a abstraktů indexovaných časopisů.
V případě dotazů je čtenářům k dispozici e-mail knihovna@kkvysociny.cz .
Informace k aktuálnímu vývoji jsou k dispozici na webových stránkách Krajské knihovny Vysočiny a sociálních sítích.

Uzavřena jsou i sportoviště SK Jihlava
V reakci na mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví rozhodla rada Sportovního klubu Jihlava o úplném uzavření všech sportovišť v Jihlavě, a to od 18.00 12. března do neděle 22. března. „Příští týden ve čtvrtek 19. března se rada opět sejde a rozhodne o dalším případném prodloužení uzavření tělocvičen, nebo náhradním omezeném režimu,“ uvedl ředitel klubu Jiří Procházka.

Ze stejného důvodu byly zrušeny také veřejné akce v City parku a tím byla odsunuta i výstava ke 110 výročí klubu na měsíce květen nebo červen.

Jihlavský magistrát vyzývá obyvatele, aby minimalizovali cestu na úřad
V souvislosti s výskytem koronaviru požádala jihlavská radnice obyvatele a návštěvníky úřadu, aby minimalizovali osobní úřední jednání. „Vše, co lze, pojďme společně řešit mailem, telefonicky nebo to odložme na později. Vyhněte se ve vlastním zájmu návštěvám úřadu, i poplatky umí vaše banka převést bezhotovostně,“ vyzval tajemník úřadu Evžen Zámek.

Na přelomu března a dubna Magistrát města Jihlavy každoročně rozesílá složenky pro placení místního poplatku za odpady. Řada lidí platí tento poplatek na pokladně v hotovosti a v období dubna se pak tvoří u pokladen zbytečně velké fronty.

„V souvislosti s aktuální epidemiologickou situací doporučujeme všem poplatníkům, aby pro tento rok upřednostnili bezhotovostní platbu a rovněž odložili cesty na úřad na dobu, kdy se situace zklidní. Věříme, že s bezhotovostní platbou seniorům, kteří tvoří převážnou část osob platících poplatek v hotovosti, rádi pomohou členové rodiny,“ uvedl tajemník úřadu Evžen Zámek a doplnil, že na složenkách bude také uvedena podobná textová výzva obyvatelům.

Při bezhotovostních platbách je z důvodu jednoznačné identifikace platby nutné vždy uvést také variabilní symbol platby, který poplatník najde na složence. Lidé, kterým už bylo 80 let, jsou od placení poplatku osvobozeny.

Obdobné platí i pro místní poplatek ze psů. „Platební údaje k místnímu poplatku ze psů poplatníci najdou v textu SMS nebo e-mailu, které již byly odeslány, případně je sdělí e-mailem pracovnice oddělení místních poplatků na základě e-mailové nebo telefonické žádosti poplatníka,“ dodal Jan Jaroš, vedoucí ekonomického odboru.

Další informace o osvobozeních a úlevách na místních poplatcích najdete v příslušných obecně závazných vyhláškách zveřejněných na webu města v záložce Vyhlášky a nařízení.

Muzeum Vysočiny Jihlava ruší návštěvy a doprovodné akce
Od pátku 13. března jsou všechny výstavní prostory Muzea Vysočiny Jihlava včetně poboček a hradu Roštejna pro veřejnost uzavřeny a nebudou se konat ani ostatní doprovodné akce.

  • Facebook
  • Twitter