Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vyslýchané děti dostanou od policistů na Vysočině plyšového pejska

/
/
/
215 Zobrazení



Pět speciálních výslechových místností, které využívají v současné době krajští policisté na Vysočině, vybavili hračkami v podobě plyšových pejsků. Měly by zpříjemnit dětem tuto nelehkou situaci.

„Speciální výslechové místnosti využívají policisté na všech pěti územních odborech regionu. Místnosti se zásadně odlišují od tradičních policejních kanceláří, aby pobyt dětí v nich byl co nejméně traumatizující. Vedení výslechu v takové místnosti umožní usnadnit kontakt s policií a chránit dítě před nepříjemnými zážitky způsobenými standardním prostředím policejního pracoviště. Speciální výslechová místnost je určena především dětským obětem trestných činů nebo k výslechům ostatních zvlášť zranitelných obětí trestných činů. Místnosti připomínají spíše dětský pokojíček, ve kterém by dítě mělo být méně stresováno,“ vysvětluje Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Výslechová místnost pro děti, foto: Policie ČR

Nedílnou součástí vybavení výslechové místnosti jsou podle slov Dany Čírtkové různé didaktické pomůcky, které lze využít při navázání kontaktu zejména s menšími dětmi. „Právě prostředí, ve kterém je výslech dětí prováděn, má velký vliv na to, jak se při výslechu dítě cítí, na jeho náladu, ochotu sdělovat a také na jeho svéráznou obrazotvornost. Navázání psychologického kontaktu s dítětem na samém počátku výslechu má pak zásadní vliv na celý jeho průběh. Pokud se vyšetřovateli podaří získat si důvěru dítěte a vyvolat u něj pocit bezpečí, pak jsou teprve navozeny podmínky k tomu, aby se mu dítě svěřilo s tím, co nepříjemného zažilo či čemu bylo svědkem. Je třeba zajistit, aby se dítě cítilo při výslechu bezpečně a co nejvíce domácky. A právě pro tento účel budou sloužit nově pořízené plyšové hračky. Plyšový pejsek dokáže při kontaktu s dítětem toto dítě velmi rychle uklidnit a vyšetřovatel si tak rychle získává jeho důvěru. Výslech pak probíhá velmi klidně a dítě je v kontaktu s hračkou, kterou si poté odnáší domů,“ dodává tisková mluvčí.

Ve speciálních výslechových místnostech provedli vyšetřovatelé v roce 2021 celkem 52 různých neodkladných úkonů, když nejčastěji se jednalo o výslechy dětí a zvlášť zranitelných obětí. V loňském roce se jednalo o 45 neodkladných úkonů a i loni se nejčastěji jednalo o výslechy dětských obětí trestných činů.

„Hračky se podařilo pořídit z dotace ministerstva vnitra v rámci úspěšně podaného projektu vnitroresortního programu prevence kriminality. Projekt podpořilo Ministerstvo vnitra ČR v letošním roce finanční částkou ve výši 21 000 korun,“ uzavírá Dana Čírtková.

  • Facebook
  • Twitter