Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vrakbar Jihlava slaví neuvěřitelných 25 let

/
/
/
647 Zobrazení



Jak to všechno začalo a kde se vzal tajemný název? Zkratka Vrakbar se nese v povědomí dětí, mladých lidí, pedagogů, odborné či laické veřejnosti již dlouhou řádku let. Letopočet 2022 je pro Vrakbar výjimečný a vlastně jubilejní. Vrakbar totiž slaví čtvrt století.

Prvních 25 let obnáší v životě člověka mnoho převratných událostí, od zrození až ke zralé dospělosti. A stejně tomu bylo i s Vrakbarem. Pojďme si jeho dosavadní cestu připomenout.
Název Vrakbar je historicky spjatý s mnoha aktivitami. Centrum prevence – klub Vrakbar bylo založeno roku 1997 jako jeden z projektů Oblastní Charity Jihlava. Do konce roku 2007 fungovalo jako jedno zařízení, které svou činnost zaměřovalo na tři hlavní oblasti: dopolední Programy primární prevence pro školní kolektivy, odpolední Nízkoprahový klub pro mládež a terénní práci. Tyto služby doplňovaly ještě pravidelné akce pro veřejnost, třeba čtvrteční cestovatelské besedy nebo páteční koncerty jihlavských hudebních skupin. Počátky Vrakbaru jsou spjaty s osobnostmi, jako je Olga Škvařilová, Martina Přibylová, Milan Řezníček, Predrag Djuronič či Simona Havlová. Šíře aktivit byla opravdu veliká a náplň práce velmi různorodá. Pracovníci Vrakbaru byli současně lektory primární prevence, sociálními pracovníky v nízkoprahovém klubu a organizátory kulturních akcí.

Vlivem legislativních změn došlo od roku 2008 k úplnému oddělení jednotlivých činností. Vedle sebe začaly fungovat dva projekty, oddělené personálně i ekonomicky – CPP Vrakbar a Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Vrakbar Jihlava. Společně užívaná tradiční zkratka Vrakbar však často způsobovala zaměňování obou služeb, proto od června 2022 užívá Centrum primární prevence DOK Jihlava.
A co přejí Vrakbaru k významnému jubileu bývalí kolegové?

Co říct závěrem? Rok, se s rokem sešel, přibylo pár vrásek od smíchu i od starostí o zajištění chodu služeb. Úspěšně jsme prošli pubertou a letos tak můžeme zapálit už 25 svíček při oslavě narozenin. A co si přát při sfouknutí? Ještě minimálně tak dvojnásobnou dobu působení NZDM Vrakbar a Centra primární prevence DOK v Jihlavě, nový vítr do plachet a s ním i svěží začátky a plány plné nových věcí.

  • Facebook
  • Twitter