Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ladovy Vánoce v Jihlavě: lití olova, zdobení perníčků, vůně jitrnic

/
/
/
572 Zobrazení



Atmosféra tradičních Vánoc provoní v pátek 2. prosince jihlavský DIOD. Ve vaně bude plout kapr, na stole vonět jitrnice a perníčky, uprostřed svítit stromeček. Akce Ladovy Vánoce je určena všem, kteří milují Vánoce a chtějí nasát tu správnou sváteční atmosféru.

„Myšlenka vznikla před třemi lety, kdy nám v Jihlavě chyběla akce konaná ve vánočním čase určená celé rodině. Místo, kde spolu mohou rodiče i děti zastavit čas a užít si tak vše, co k Vánocům patří. Na místě si mohou rodiče s dětmi „osahat“ tradice, které znají třeba jen z televize. Řeč je o odlévání olova, rozkrajovaní jablka nebo pouštění lodiček ze skořápek vlašských ořechů. I mladší zamilované dvojice si přijdou na své pod větvičkou jmelí. U jednotlivých vánočních zvyků se kromě ukázky dozvíte i jejich význam,“ popisuje jedna z organizátorek Ladových Vánoc Kateřina Večeřová.

Na místě tak budou stanoviště, kde si bude každý moci přečíst více o vánočních tradicích. Třeba význam betlému, vánočního stromečku, nebo jmelí. A vyzkoušet si některé zvyky, třeba si odlít olovo, nebo pustit lodičku v podobě vlašského oříšku. Děti si budou moci nazdobit perníček, nebo so domů odnést vlastními silami vyrobený svícen: „Kdo bude chtít, může na místě napsat dopis Ježíškovi a vzít si ho domů za okno. Zakousnout si vánočku a u toho napsat pohled babičce a dědečkovi, který rovnou vhodí na místě do připravené poštovní schránky,“ popisuje organizátorka Lenka Martenková.

Tradice doplní přítomní prodejci. Návštěvníci se mohou těšit na svíčky, věnce, společenské hry, kosmetiku nebo knihy, které patří pod každý vánoční strom. Knihy s ilustracemi nejen Josefa Lady budou malé návštěvníky provázet po celý den. Dětské oddělení Městské knihovny se připojilo k akci a bude ve stanovených časech předčítat dětem vánoční příběhy. Malí posluchači si při poslechu četby mohou vyrobit vlastní záložku do své oblíbené knížky. Vstup na akci je zdarma, dobrovolné vstupné půjde na nákup pomůcek na porodnici jihlavské nemocnice.

  • Facebook
  • Twitter