Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Volby v Brodě: 5 zásadních poznatků a kdo teď bude městu vládnout?

/
/
/
1121 Zobrazení



Bylo kolem 20. hodiny, když včera volební komise sečetly v Havlíčkově Brodě poslední volební hlasy. Přinášíme shrnutí toho nejzásadnějšího, co lze vyvodit z výsledků. A odhadujeme, kdo by mohl město v následujících čtyřech letech řídit.

Poznatek první: oproti minulým volbám se v podstatě nic nezměnilo. Zastupitelstvo bude mít z velké části podobné složení jako v předcházejícím volebním období. A opět tak bude velmi rozdrobené. Zasednou v něm zástupci všech deseti kandidujících uskupení.

Poznatek druhý: úspěšné ANO. I v Havlíčkově Brodě se potvrdil celostátní trend. ANO ve městě suverénně vyhrálo. Pro ilustraci: když v Brodě hnutí kandidovalo v roce 2014 poprvé, mělo 11 % hlasů a tři zastupitele, v roce 2018 už to bylo 17 % a pět zastupitelů a teď je to 25 % a 7 zastupitelů.

Poznatek třetí: debakl pro levici. Opět se potvrzuje celostátní tendence. Komunisté i sociální demokraté budou mít jen po jednom zastupiteli. V součtu získali 11 % hlasů (což je oproti celostátním výsledkům ještě obstojné číslo). Před čtyřmi lety KSČM a ČSSD v Brodě v součtu měly téměř 17 % hlasů.

Poznatek čtvrtý: vládní strany nepropadly. V Brodě ze současné vládní sestavy kandidují čtyři uskupení a všechna obhájila své zisky z minulých voleb. ODS bude mít dál pět zastupitelů, lidovci tři, TOP 09 dva a Piráti jednoho. V minulých volbách měly v součtu 43 procent hlasů, teď to bylo 40 procent.

Poznatek pátý: Své pozice obhájila o obě místní uskupení. Broďáci a Společně pro Brod budou mít dál po dvou zastupitelích. A podobně jako v minulém volebním období bude v zastupitelstvu opět zasedat i jeden zástupce SPD.

Co bude dál: Až do teď městu vládla koalice ODS, ANO, TOP 09 a ČSSD. Ta má většinu i po letošním hlasování – v 25členném zastupitelstvu by měla dokonce 15 hlasů. A například lídr ANO Vladimír Slávka už vyhlásil, že byl s touto koalicí v minulosti spokojen a rád by ve spolupráci na podobném půdorysu pokračoval. Podobné náznaky lze sledovat i z tábora občanských demokratů.

Kdo bude starostou: Jasné je, že na tomto postu končí – jak oznámil už před volbami – Jan Tecl. Nahradí ho s největší pravděpodobností buď lídr ANO Vladimír Slávka, nebo jednička kandidátky ODS Zbyněk Stejskal.

  • Facebook
  • Twitter