Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vernisáž ilustrací k tvorbě Karla Havlíčka Borovského

/
/
/
844 Zobrazení



Galerie výtvarného umění (GVU) v Havlíčkově Brodě zahájila v pátek 2. července 2021 v 17 hodin vernisáží výstavu “…plivni si stokrát do moře, ono se nezpění.” Výstavu lze zhlédnout do 31. prosince 2021. “V letošním roce, kdy si připomínáme 200. leté výročí narození Karla Havlíčka Borovského, jsme věnovali celou naši stálou expozici ilustracím k poetickým dílům tohoto velikána české kultury.

Poetické dílo Karla Havlíčka vychází s ilustračním doprovodem již téměř 130 let. Za tu dobu jej ilustrovalo nespočet českých výtvarníků, významných malířů a ilustrátorů z několika generací, například Mikoláš Aleš, Vojtěch Preissig, Karel Stroff, František Bidlo, Věnceslav Černý, Adolf Hoffmeister, Josef Lada, Ota Janeček, Adolf Born, Jiří Šalamoun a mnozí další.

Satirická nota Havlíčkových textů se pak stala i nosným výtvarným prvkem mnoha z těchto ilustrátorských projevů. Výběr originálů z těchto ilustrací k notoricky známým dílům, jako jsou Křest sv. Vladimíra, Král Lávra, Tyrolské elegie, Obrazy z Rus, Epigramy pak přinášíme v této výstavě. Většina z vystavených děl pochází přímo z naší ilustrační sbírky, z čehož je velmi cenný ilustrační soubor Josefa Lady ke všem výše uvedeným knihám, který Lada realizoval pro nakladatelství Jiřího Chvojky v Havlíčkově Brodě ve 40. letech 20. století,” uvedla Daniela Růžičková , kurátorka výstavy.

O kulturní doprovod vernisáže se postarala hrou na akordeon a zpěvem Jana Blažková.

  • Facebook
  • Twitter