Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Venkovní vedení přes D1 na Vysočině společnost EG.D přesunuje do kabelů. Zvyšuje bezpečnost provozu i dodávek energií

/
/
/
735 Zobrazení



Distribuční společnost EG.D neustále pracuje na zkvalitňování spolehlivosti a bezpečnosti dodávek elektrické energie. Jedním z důležitých prvků je i kabelizace elektrického vedení vysokého napětí, které křižuje tuzemskou nejvytíženější dálnici D1. Aktuálně dokončuje tyto práce poblíž Humpolce na 81 kilometru dálnice D1, kde v neděli 28. února dodavatelská firma odstranila čtvrté křížení během posledního půl roku. Další lokality se připravují.

„Stávající venkovní vedení vysokého napětí 22kV, která křižují dálnice, se snažíme postupně kabelizovat. Zvýší to kvalitu dodávky. Je to také bezpečnější pro provoz na samotné dálnici a tato potřeba vyvstala i z jednání s Leteckou záchranou službou, pro kterou je přistání poblíž venkovního vedení velice riskantní. Všechny práce přitom koordinujeme s Ředitelstvím silnic a dálnic,“ vysvětluje Bohdan Důbrava, vedoucí Správy sítě vysokého a nízkého napětí společnosti EG.D.
Společnost EG.D (dříve E.ON Distribuce) má své distribuční území v jižních Čechách, na Vysočině, jižní Moravě a v částech Zlínského a Olomouckého kraje. S dálnici D1 eviduje více než 30 křížení vedení vysokého napětí. Na jeho postupném odstraňování se začalo pracovat od roku 2013 v souvislosti s úvahami o modernizaci samotné dálnice. Za posledních pět let pak EG.D přesunula pod zem patnáct vedení, které dálnici křižovaly. Na dalších se postupně pracuje tam, kde je to technicky možné. V některých případech to bohužel neumožňují stávající podmínky. Například velké převýšení nebo nevhodné podloží.

Společnost EG.D odstranila venkovní vedení přes D1 u Humpolce

U Humpolce zmizelo už pět venkovních křížení D1
Od roku 2018 přesunula společnost EG.D jen v okolí Humpolce pět venkovních vedení pod samotnou vozovku. Z toho čtyři zvládla od podzimu minulého roku do letošního února. „Příprava těchto čtyř úseků kabelizace trvala téměř čtyři roky, během kterých jsme projekční práce koordinovali s Ředitelstvím silnic a dálnic, s Ministerstvem dopravy a vlastníky pozemků, které přiléhají k dálnici a na kterých se vedení nachází,“ vysvětluje Michal Vogel, vedoucí místní regionální správy společnosti EG.D, která má tuto oblast na starost.
Jedná se o poměrně složité stavby na přípravu i realizaci, protože kabel je uložený v hloubce čtyři metry pod dálnicí a samotná komunikace je navíc ještě v zářezu do stávajícího terénu. V uvedených hloubkách se v této oblasti nachází velmi tvrdé podloží, ve kterém je velice náročné provést řízený podvrt. „Pro takto tvrdé podloží využíváme technologii pro skalní vrty, která je náročná technicky i časově. Další nestandardní záležitost je samotná uzavírka D1 při odstraňování vodičů, která podléhá mnoha pravidlům. Nicméně díky vynikající spolupráci s dopravní Policií ČR všechny dosavadní uzavírky proběhly hladce,“ dodává Jiří Franěk, technik společnosti EG.D.

EG.D ročně investuje do kabelizace přes miliardu korun
Tato křížení s D1 nejsou poslední, která se do budoucna chystají. Přímo u Humpolce už EG.D pracuje na přesunu vedení, které zásobuje průmyslové zóny kolem města a velkou část území na východ od něj. Už v tomto roce by pak mělo také dojít k přesunu venkovního vedení do kabelů pod zem u Velkého Meziříčí.
Jen investice do kabelizace tohoto jednoho křížení u Humpolce se blíží dvěma milionům korun. Celkově pak společnost EG.D na kabelizace vedení nejen pod dálnicí, ale i přímo v obcích, v krajině a v úsecích, kde při mimořádně špatném počasí dochází k častým poruchám, vydává více než miliardu korun ročně. Kabelové vedení má mnoho výhod. Jeho stavba je sice dražší, ale je bezpečnější a odolnější proti povětrnostním vlivům.

  • Facebook
  • Twitter