Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Velikonoce na Vysočině: Jedenáct řidičů pod vlivem alkoholu a třináct pod vlivem drog

/
/
/
1041 Zobrazení



Policisté o velikonočním víkendu dohlíželi na silniční provoz, kontrolovali také dodržování opatření v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem.

„V průběhu víkendu jsme provedli na Vysočině 6071 kontrol a zjistili 1043 případů, kdy lidé neměli nasazenou roušku. Většinu těchto zjištěných přestupků vyřešili policisté domluvou, lidé uposlechli jejich výzvu a roušku si nasadili. Řešili jsme také několik případů, kdy se lidé na veřejně přístupném místě shlukovali ve skupinkách a nedodržovali nařízení rozestupy. V několika případech jsme reagovali na oznámení od občanů, kteří volali na linku 158 a upozorňovali na porušování platných nařízení. Celkem 32 správních deliktů – porušení platných opatření – jsme v průběhu prodlouženého víkendu oznámili k řešení do správního řízení. Ve čtyřech případech se osoby dopustili přestupku tím, že neuposlechli výzvu policistů, proto byl jejich přestupek zadokumentován a bude předán k řešení místně příslušnému obecnímu úřadu do správního řízení,“ popsala Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Do víkendových silničních kontrol zapojili policisté všechny vozy pro skrytý dohled, které jsou vybavena radarem. „Při silničních kontrolách jsme v průběhu Velikonoc zjistili 678 dopravních přestupků. Celkem 228 přestupků se týkalo překročení nejvyšší povolené rychlosti. V 11 případech policisté zjistili, že řidič usedl za volant po předchozím požití alkoholických nápojů a ve 13 případech byli řidiči pod vlivem omamných a psychotropních látek. V 65 případech policisté v rámci kontroly zjistili, že řidiči nebo spolujezdci nepoužili za jízdy bezpečnostní pásy nebo zádržné systémy a ve 23 případech řidiči za jízdy telefonovali,“ dodala tisková mluvčí.

Kromě překračování nejvyšší povolené rychlosti podle policistů řidiči také stále častěji usedají za volant pod vlivem alkoholu a naměřené hodnoty přesahují často dvě i tři promile alkoholu. V neděli 12. dubna kolem třinácté hodiny kontrolovala hlídka v Batelově u místního kostela osobní vozidlo Škoda Fabia Combi, za jehož volantem seděl pětačtyřicetiletý muž, který jevil známky silné opilosti, což prokázala také provedená dechová zkouška – 2,83 promile alkoholu v dechu. Muž je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ uvedla příklad Dana Čírtková.

Stejně tak řidiči překračovali nejvyšší povolenou rychlost. „Policejní hlídka v pondělí 13. dubna ve večerních hodinách měřila na dálnici v modernizovaném úseku v omezení na 116. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu rychlost. Místem projelo osobní auto AUDI s českou registrační značkou a jeho řidič jel rychlostí 166 kilometrů v hodině. Takový přestupek nelze projednat na místě, proto policisté přestupek zadokumentovali a předali do správního řízení příslušnému správními orgánu. Další řidič projížděl v úseku s dopravním omezením na 117. kilometru směrem na Prahu, kde je snížena rychlost na 80 km/h, rychlostí 133 km/h. I jeho přestupek policisté oznámili do správního řízení. V modernizovaných úsecích tito řidiči jedoucí tak vysokou rychlostí ohrožují nejen ostatní řidiče na dálnici, ale ohrožují také všechny stavební dělníky a pracovníky firem, které se na modernizaci podílejí,“ uzvařela tisková mluvčí.

Od pátku 10. do pondělí 13. dubna zaznamenali policisté na Vysočině 34 dopravních nehod, při nichž se devět osob lehce zranilo, hmotná škoda se vyšplhala na 1 688 000 korun. Při dvou dopravních nehodách policisté zjistili, že řidič je pod vlivem alkoholu.

  • Facebook
  • Twitter