Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ve Světlé nad Sázavou mají vysazenou Lípu svobody

/
/
/
1264 Zobrazení



Obyvatelé Světlé nad Sázavou si v neděli 17. listopadu připomněli, jaké to je žít 30 let ve svobodě. Od 17. listopadu mají možnost návštěvníci zámeckého parku vidět symbol svobody, nově vysazenou lípu naleznete jen pár metrů u budovy zámku. Má připomínat, že ne vždy byl život jednoduchý a pro co mělo smysl bojovat.

Slavnostního zasazení se za doprovodu českých národních písní a státní hymny zúčastnilo více jak 50 lidí. „Jak vidíte lípa už je zasazená, kdybychom ji měli do země zasadit teď, trvalo by to asi tři hodiny,“ vysvětluje Martina Šlosrová, která je hlavní organizátorkou celé akce. S výsadbou jí přišlo pomoci několik významných hostů. Jedním z nich byla ředitelka Věznice Světlé, vrchní rada Monika Myšičková, která má spoustu zkušeností s tím, jak tenká je hranice mezi svobodou a zdí věznice. Jako další přijal pozvání světelský farář, duchovní správce fary, Pavel Jäger, který slovem požehnal poselství tohoto stromu. Za Akademii ve Světlé se zúčastnil ředitel, Martin Kubín, který také zavzpomínal na dobu, kdy svoboda nebyla tak úplně všude. A vše pak doplnila majitelka zámku Helena Degerme, která poskytla prostor pro vysazení tohoto stromu.
Na konci celé akce bylo možné napsat vzkaz příštím generacím a vložit ho do černé uzamykatelné schránky, která bude uložená v kamenném monolitu, na kterém pracují studenti Akademie.

S projektem Lípy svobody přišla jeho autorka Martina Šlosrová.
Kdy se myšlenka projektu se zrodila?
Bylo to v souvislosti s výročím 30 let svobody naší země. Chtěla jsem poskytnout lidem prostor, aby mohli vzdát hold našim generacím před námi, co bojovaly za svobodu a demokracii. Aby zároveň mohli předat toto poselství naopak zase naším potomkům v podobě přání, která zaznamenají na lístky, které se pak vloží do schráně pod kamenný monolit.

Kdy vznikla první myšlenka vysadit ve Světlé Lípu svobody?
První myšlenka vznikla po říjnové akci, kdy se celorepublikově sázely stromy, které jsem se s rodinou účastnila. S dětmi jsme na Pelestrově zasadili šest dubů vysadit náš národní symbolický strom mi přišlo jako důstojné oslavení roku 89. Tento strom se do budoucna může propojit s pokračováním těchto oslav a může být svědkem dalších takovýchto setkání v budoucnosti.

Proč jste vybrala právě zámecký park?
Zámecký park je důstojným a nejvhodnějším místem právě pro vysazení takového symbolu. Lidé rádi park navštěvují a v rámci procházek se svými dětmi mohou díky tomu své potomky o těchto symbolech a národní české historii vyprávět.

Kdo pomáhal s realizací celého nápadu?
Jde zcela o občanskou iniciativu. Oslovila jsem zainteresované osoby, díky nimž projekt získal jasné myšlenky a propojil subjekty v našem městě. Na smysl pojmu svobody jsme tak získali obraz z různých úhlů pohledu a mohli získat širší význam tohoto slova. Na závěr jsem vděčná za duchovní slovo pana faráře, který nám s citem a pochopením přednesl význam svobody jako součást každého z nás, s tím že ukončil akt posvěcením stromu. Nezapomenutelný zážitek.

Komu byste ráda poděkovala ať už za pomoc nebo podporu?
Velké díky míří hlavně veřejnosti, lidem, kteří dorazili a spolu s námi absolvovali slavnostní akt vysazení lípy. Dále zainteresovaných osobám, díky nimž jsme si vyslechli proslovy k významu slova svobody. Majitelce zámku, která poskytla svůj soukromý pozemek k vysazení stromu, odborné pomoci a radám, jak správně vysadit strom panu Josefu Šlapákovi – odborníkovi na výsadbu stromů a v neposlední řadě mé rodině.

  • Facebook
  • Twitter