Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ve středu začíná likvidace chovu nakaženého ptačí chřipkou ve Valdíkově na Třebíčsku

/
/
/
354 Zobrazení



K masivnímu úhynu kachen v komerčním chovu ve Valdíkově na Třebíčsku došlo v neděli 4. února, v pondělí 5. února odpoledne veterináři potvrdili nákazu ptačí chřipkou H5N1.

„V úterý 6. února dopoledne proběhla za účasti ředitele farmy a zástupců složek, které se budou na likvidaci chovu podílet, koordinační schůzka, na které dohodnuli postu likvidace chovu padesáti tisíc kachen. S tou se začne ve středu 7. února v dopoledních hodinách. V průměru tři kila vážící kachny budou přenášeny do kontejnerů, kde dojde k zaplynování oxidem uhličitým. Kontejnery budou následně převezeny z místa do kafilerní společnosti,“ uvedla Petra Musilová, tisková mluvčí krajských hasičů na Vysočině.

Právě Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina nasadí na likvidaci 27 příslušníků. „Úkolem hasičů bude především dekontaminace osob a techniky. Na místě budou dekontaminační soupravy, každý, kdo vstoupí do kontaminované části areálu chovu s drůbeží, bude vybaven ochrannými prostředky, jako jsou rukavice, ochranný oděv a maska CM6. Po ukončení činnosti v hale projdou osoby dekontaminací. Dekontaminací projede také veškerá technika přímo zapojená do likvidace chovu,“ dodává Petra Musilová.

Kromě dekontaminačních souprav budou mít hasiči na místě také týlový kontejner a přívěs nouzového přežití. „Tato technika nám umožní být zcela soběstačnými a zajistí nám potřebné zázemí.
Předpokládáme, že likvidace chovu bude probíhat i ve večerních a nočních hodinách. Zatím nelze přesně odhadnout, časový horizont ukončení likvidace. Hrubý odhad je páteční odpoledne,“ uzavřela Petra Musilová.

Na Vysočině se naposledy objevila ptačí chřipka v roce 2021 v Rohozné, kde proběhla likvidace pětitisícového chovu především hus.

  • Facebook
  • Twitter