Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Václav Fanta vystavuje v krajské knihovně v Brodě své fotografie Prahy

/
/
/
352 Zobrazení



Krajská knihovna Vysočiny pořádá ve spolupráci se SONS, oblastní odbočkou Havlíčkův Brod, výstavu nevidomého fotografa Václava Fanty Praha před 30 lety, zájemci si ji mohou prohlédnout až do 31. května, probíhá v rámci Dnů umění nevidomých.

Slavnostní vernisáž se uskutečnila za účasti autora a za doprovodu pěveckého sboru Gymnázia Havlíčkův Brod.
Václav Fanta přišel o zrak přišel v důsledku onemocnění retinopatií, což je nezastavitelný degenerativní proces onemocnění sítnice. I přes postupně se zhoršující zrak si za svou profesi i celoživotní zálibu vybral fotografování. Vystudoval FAMU, obor umělecká fotografie.

Profesi fotografa se řadu let úspěšně věnoval. V oborech umělecké fotografie, módní fotografie, fotoreportáže i dokumentu dosáhl ve své době velkého uznání. Vystavoval jak doma, tak i v zahraničí. V závěru své kariéry působil jako hlavní obrazový redaktor a editor tiskové agentury Orbis, zaměřené na propagaci Československa v zahraničí.
Zrak se mu postupně zhoršoval, až o něj v 60 letech přišel úplně. Sám autor je bytostně proti tomu, aby se fotografie nevidomých označovaly za umění: „Umění, to není nějaké políbení Múzou, která za tvůrce udělá vše podstatné. Umění je život v mozku tvůrce a nemůže se živit jakkoli halasným uznáním vnějšího světa. Potřebuje sebereflexi, ke které u oborů zobrazujících patří i to, že svoje dílo musím uvidět, uslyšet nebo ohmatat a sám posoudit, zda je takové, jaké jsem si ho přál mít.“

Tvořit po úplné ztrátě zraku však rozhodně nepřestal, jen svou kreativitu nasměroval jinam. Aktivně se podílel na založení někdejší Katolické nadace pro nevidomé a pěveckého sboru nevidomých Vokál. Je autorem deskové hry Qardo, založené na principu pexesa. Hráči při sbírání dvojic kartiček využívají hmat, a snaží se spárovat karty se stejně vysekanými symboly.
V roce 2016 mu byla udělena cena Olgy Havlové, za motivaci a pomoc ostatním navzdory vlastnímu handicapu.

  • Facebook
  • Twitter