Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V padesátých letech se uran mohl těžit i u Chotěboře. Bylo ho tam ale málo

/
/
/
1784 Zobrazení



Jáchymov, Dolní Rožínka či Příbram. Nechybělo mnoho a na seznamu českých uranových dolů mohl být i Vestec – kopec nedaleko od Chotěboře. V padesátých letech totiž Sovětský svaz potřeboval uranu co nejvíc, a tak českoslovenští inženýři místa pro možné doly hledali, kde mohli. Nakonec ale zjistili, že na Vestci se těžit nedá…

Když po druhé světové válce nastala válka studená, začali si západní a východní blok navzájem vyhrožovat jadernými zbraněmi. Pro případ, že by konflikt přece jen propuknul, potřeboval Sovětský svaz co nejintenzivněji zbrojit. Proto už od roku 1945 z Československa odvážel veškeré tamní zásoby uranu. A potřeboval stále další.

Na počátku padesátých let učinili českoslovenští inženýři zajímavý objev. Zjistili, že jisté zásoby cenného prvku se nachází i u vrchu Vestec na severu Havlíčkobrodska. Na místě záhy vyrostla těžební věž a horníci začali razit pokusnou štolu.

Samotná pokusná těžba odstartovala v roce 1953. Zkoumání vytěžených hornin však nepřineslo kýžený výsledek – uran se v nich sice vyskytoval, bylo ho však tak málo, že případné soustavné dolování by bylo absolutně nerentabilní.

Další pokusy zbytečné

Přestože předběžné analýzy vestecké rudy byly hotové relativně brzy, pokusná těžba nakonec pokračovala celé tři roky. Definitivně skončila až v roce 1956. Následně dělníci z vrcholu Vestec odstranili těžební věž a vstup do pokusné štoly uzavřeli těžkým betonovým poklopem.

Právě ten na místě těžby zůstává dodnes – je na něm dokonce (byť špatně) patrný letopočet 1956 a také hornický symbol (tedy zkřížená kladiva). Kromě poklopu těžbu na místě připomínají už jen prakticky neznatelné terénní úpravy a také dva železobetonové bloky, za které bývala zachycená těžební věž.

Kromě pozůstatků těžby je z vrcholu také dobrý rozhled na východní a jižní část Havlíčkobrodska.

Na Vestec, který je zároveň nejvyšším vrcholem Chráněné krajinné oblasti Železné hory, se dá dostat buď autem nebo po žluté turistické značce. Pokud po ní však chcete přijít ze směru od vesnice Sloupno, počítejte s tím, že cesta vede přes těžko prostupnou pastvinu a později do velmi prudkého kopce.

Betonový poklop, který kryje vstup do průzkumné šachty.
Špatně patrný letopočet 1956 na poklopu.
Betonové bloky, za které bývala uchycena těžební věž.
  • Facebook
  • Twitter